De mens is een emotioneel wezen dat anders reageert op verschillende omstandigheden. U kunt zich bijvoorbeeld op een dag opgewonden voelen en een stressvol incident kan u zorgen maken of depressief worden. 

Het veranderen van emoties afhankelijk van de omstandigheden is vrij normaal, maar als we onze gevoelens niet onder controle kunnen houden of onze stemmingswisselingen snel kunnen veranderen, is de kans groot dat u last heeft van stemmingswisselingen of lijdt aan emotionele instabiliteit.

Stemmingswisselingen en normale emoties variëren echter naargelang de verschillende situaties. Laten we eens kijken wat emoties verandert in stemmingswisselingen en hoe deze aandoening kan worden behandeld.

Is stemmingswisseling een ziekte of een symptoom?

Stemmingswisselingen zijn geen ziekte, maar een indicator van veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Aangezien stemmingswisselingen van invloed zijn op het emotionele welzijn van een persoon, moeten ze serieus worden genomen. Stemmingswisselingen worden geclassificeerd als een symptoom van stemming of andere psychische stoornissen.

Stemmingsstoornis is een psychische aandoening die de emotionele toestand van een persoon negatief beïnvloedt. Een persoon die lijdt aan een stemmingsstoornis kan ernstige wanhoop of geluk veroorzaken. De symptomen moeten een paar weken aanwezig zijn om de juiste diagnose van stemmingsstoornissen te krijgen.

Wat zijn de oorzaken van stemmingswisselingen?

Oorzaken van stemmingswisselingen kunnen worden ingedeeld in twee hoofdcategorieën, waaronder fysieke oorzaken en psychologische oorzaken. Bovendien kunnen externe factoren ook stemmingswisselingen veroorzaken. Laten we deze classificaties in detail bekijken, zodat u de uitlokkende factoren kunt beheersen.

Lichamelijke oorzaken van stemmingswisselingen

Lichamelijke oorzaken van stemmingswisselingen worden hieronder besproken. U moet deze factoren onder controle houden om stemmingswisselingen te behandelen.

Zwangerschap

De productie van hormonen neemt tijdens de zwangerschap toe voor voeding, ontwikkeling en groei van de foetus. Deze snelle toename van hormonen kan je emoties beïnvloeden en stemmingswisselingen veroorzaken. De aandoening kan ook na de bevalling verergeren en staat bekend als postpartumdepressie, een primaire reden voor stemmingswisselingen.

PMS

Veel vrouwen hebben premenstrueel syndroom (PMS) in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie. Dit kan leiden tot krampen, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Zonder oorzaak kan PMS je melancholisch of chagrijnig maken. Het kan zijn dat uw hormoonspiegels in die tijd van de maand dalen. Dan, wanneer u uw menstruatie heeft, beginnen uw hormoonspiegels te stijgen, waardoor uw symptomen vervagen.

Hormonale onbalans

Wanneer u om verschillende redenen een hormoonbehandeling gebruikt, kunt u zonder aanwijsbare oorzaak geïrriteerd of woedend worden. Wanneer uw lichaam meer of minder hormonen aanmaakt dan normaal, kan uw stemming stijgen of dalen. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je lichaam tijdens de puberteit hormoonschommelingen afgeeft.

Menopauze

Wanneer een vrouw de menopauze van haar leven ingaat, daalt de normale productie van hormonen aanzienlijk. Deze afname kan leiden tot stemmingswisselingen, opvliegers en slaapproblemen. Overschakelen naar een gezond voedingsplan kan uw humeur verbeteren, maar in sommige gevallen heeft u medische hulp nodig. 

Schildklierproblemen

Mensen met hyperthyreoïdie produceren een overmatige hoeveelheid schildklierhormoon. Aan de andere kant produceren patiënten die lijden aan hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) niet genoeg. Schildklier is essentieel voor het balanceren van je humeur en achteruitgang, of overmatige productie kan stemmingswisselingen veroorzaken. 

Psychologische oorzaken van stemmingswisselingen

Lichamelijke oorzaken van stemmingswisselingen zijn onder meer:

​​Bipolaire stoornis

Veel mensen denken bij stemmingswisselingen aan een bipolaire stoornis. Hoewel het waar is dat personen met die aandoening stemmingswisselingen ervaren, is dit niet de primaire oorzaak van stemmingswisselingen.

Lage bloedsuikerspiegel

Als u zich tegelijkertijd hongerig en geïrriteerd voelde, kan een lage bloedsuikerspiegel de oorzaak zijn. Je kunt woedend, geïrriteerd, eenzaam of perplex zijn. Eet iets om je meer jezelf te voelen.

Als u diabetes heeft, is het van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van onverwachte stemmingswisselingen, aangezien u zou kunnen flauwvallen als uw bloedsuikerspiegel gedurende een langere periode gevaarlijk laag blijft.

Hoge bloedsuikerspiegel

Het consumeren van een overmatige hoeveelheid geraffineerde suikers, zoals voedingsmiddelen die fructose-glucosestroop bevatten, kan de werking van uw hersenen schaden. Dit kan uw humeur beïnvloeden. Het kan ook de symptomen van stemmingsstoornissen zoals depressie verergeren. Gearomatiseerde yoghurt, crackers, tomatensaus, bewerkt vlees, saladedressing en vetarme alternatieven zijn veelvoorkomende bronnen van geraffineerde suikers.

Dementie

Dementie veroorzaakt achteruitgang van de hersenen en kan uiteindelijk iemands persoonlijkheid en geheugen aantasten. Dementiepatiënten kunnen stemmingswisselingen hebben die variëren van kalm tot woedend. Ze kunnen ontevreden zijn omdat ze dingen vergeten of het moeilijk vinden om zichzelf uit te leggen. Sommige dementiepatiënten ervaren een depressie en trekken zich terug in zichzelf. 

ADHD

Mogelijk bent u niet in staat uw driften te reguleren als u een ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) heeft. Als gevolg hiervan ben je eerder geneigd om onverwacht geagiteerd te raken, zelfs over kleine problemen zoals verkeer of wachtrijen. Mensen met ADHD zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van depressie of andere stemmingsgerelateerde problemen, maar kunnen hun impulsen met behandeling beheersen.

Depressie    

Depressie is geclassificeerd als een stemmingsstoornis. U kunt zich depressief en ontmoedigd voelen als u het heeft. Als gevolg hiervan kunt u uw interesse verliezen in activiteiten die u normaal gesproken leuk vindt. Als u zich al meer dan twee weken zo voelt, neem dan contact op met uw arts of een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid.

Wat zijn de externe factoren die stemmingswisselingen beïnvloeden?

Naast werkdruk, academische prestatiedruk, financiële stress en relatieproblemen, kunnen externe factoren stemmingswisselingen veroorzaken.

Slaaptekort

Terwijl u slaapt, herstellen uw hersenen en lichaam zich van de gebeurtenissen van de dag. Slaap zal je niet helemaal verjongen als je niet voldoende rust krijgt. Als u niet genoeg slaapt, kunt u geïrriteerd raken. Je bent ook meer geneigd om slechte beslissingen te nemen gedurende de dag en meer geneigd om mensen aan te vallen. Als u voortdurend te weinig slaapt, verhoogt u mogelijk het risico op depressie.

Cafeïne

Cafeïne-bevattende dranken, zoals frisdrank en koffie, kunnen je humeur verbeteren en tegelijkertijd een energiestoot geven. Cafeïne stimuleert je neurologische systeem, waardoor je je alerter voelt dan normaal, maar deze sensatie is van korte duur. Regelmatige inname van cafeïne kan weerstand en een neurologisch effect ontwikkelen, en u zult geïrriteerd en geagiteerd raken op het moment dat u uw inname van cafeïne vermindert. 

Medicijnen

Bijwerkingen van medicijnen kunnen stemmingswisselingen of wanhoop zijn. Als uw arts een nieuw medicijn aanbeveelt, let dan goed op hoe u zich de eerste paar weken voelt, aangezien er een verband kan zijn tussen uw humeur en uw recept.

Van hooggedoseerde steroïden is bekend dat ze stemmingswisselingen veroorzaken. Als u ze inneemt, kunt u gemakkelijker geïrriteerd raken dan normaal. Je kunt ook moeite hebben met slapen. Dit kan uw humeur verergeren.

Kan stress stemmingswisselingen veroorzaken?  

Stress is wat een persoon voelt wanneer de druk groter is dan zijn vermogen om ermee om te gaan. Elke persoon reageert anders op stress; de kans op stemmingswisselingen neemt veel toe als je gestrest bent. U kunt zich zorgen maken over kleine problemen en stemmingswisselingen ervaren.

Hoe beïnvloedt depressie stemmingswisselingen?

Depressie is het gevoel verloren te zijn en een van de belangrijkste oorzaken van stemmingswisselingen. Depressief zijn kan het aantal episodes van stemmingswisselingen verhogen omdat je al overdenkt, en de korte opwinding kan ervoor zorgen dat je humeur nog verder verslechtert.

Veroorzaakt angst stemmingswisselingen?

Angst is gekoppeld aan angststoornis en heeft een directe invloed op je humeur. Een angstig persoon triggert de vlucht- en vechtreactie van het lichaam, waardoor het lichaam voorbereid is op een stressor. Deze aandoening kan u emotioneel uitputten en ernstige stemmingswisselingen veroorzaken, waardoor het voor een persoon onmogelijk wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren. We hebben een gedetailleerd artikel over wat angst is dat je beter zou moeten helpen de correlatie tussen angst en angst te begrijpen.

Hoe speelt een traumatische ervaring een rol bij stemmingswisselingen

Een traumatische ervaring kan zijn sporen achterlaten. Lichamelijke, emotionele of psychologische trauma’s kunnen je voor het leven littekens maken, en je blijft erover nadenken, wat leidt tot ernstige depressies en stemmingswisselingen.

Stemmingswisselingen bij vrouwen

stemmingswisselingen-bij-vrouwen

Stemmingswisselingen bij vrouwen komen vrij vaak voor, en bepaalde factoren zijn ermee verbonden. Menopauze en zwangerschap zijn de meest voorkomende redenen die stemmingswisselingen bij vrouwen veroorzaken. Het is echter essentieel om op te merken dat beide aandoeningen het gemiddelde menselijke evenwicht verstoren, zodat uw lichaam in de war raakt over de veranderingen. Dit is de belangrijkste reden waarom vrouwen vaak last hebben van stemmingswisselingen. 

Stemmingswisselingen bij mannen

stemmingswisselingen-bij-mannen

Stemmingswisselingen bij mannen zijn algemeen bekend als het prikkelbare mannelijke syndroom (IMS). Dit komt omdat lage testosteron- en hoge stress-cortisolspiegels stemmingswisselingen bij mannen kunnen veroorzaken. Als reactie daarop reageren sommige mannen, terwijl anderen depressief worden omdat ze hun gevoelens vasthouden.

Hoe stemmingswisselingen te overwinnen?

Het beheersen van de trigger en aanpassing van de levensstijl kan helpen bij het behandelen van stemmingswisselingen. Hoofdbaas biedt u volledige hulp bij het overwinnen van een angststoornis. Voor stemmingswisselingen deelt het behandelteam enkele tips die u helpen de symptomen van stemmingswisselingen te beheersen:

Geestelijke gezondheid online training

Geestelijke gezondheid gerichte training, zoals: 1-op-1 training voor mentale gezondheid, kan je helpen je te concentreren op je mentale gezondheid en je emoties onder controle te houden. Bovendien helpt het de individuen om hun gevoelens en problemen beter te delen en de managementtechnieken te bespreken om stress, woede en angst te beheersen.

Gezond eten 

Het volgen van een voedzaam dieet kan de fysieke gezondheid van een persoon helpen verbeteren, wat direct van invloed is op het mentale welzijn. Bovendien kan het toevoegen van fruit en groenten aan uw dieet en het vermijden van junk en bewerkte voedingsmiddelen helpen om uw hormonen te reguleren, wat resulteert in een emotioneel evenwicht.

Vermijd cafeïne en drugs

Drugsmisbruik en cafeïne kunnen de symptomen verergeren. Het kan kortstondige verlichting bieden, maar het effect op de lange termijn omvat de verstoring van neurotransmitters zoals gamma-aminoboterzuur (GABA) en dopamine. Deze neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor het reguleren van emoties en stemming; elke verstoring zal uiteindelijk leiden tot stemmingswisselingen.

Ontspanning

Ontspanningstechnieken zoals yoga, lichaamsbeweging en meditatie kunnen je helpen focussen. Ademhalingsoefeningen voor ontspanning kunnen u helpen uw aandacht te verleggen naar positief denken, uw humeur te verbeteren en de herhaling van episodes van stemmingswisselingen te verminderen.

Cognitieve gedragstherapie

CGT, of cognitieve gedragstherapie, richt zich op het opsporen van negatieve ideeën en het helpen bij het verkennen van emotionele technieken die je humeur kunnen verbeteren. Het kan u helpen de triggers te identificeren die uw stemming kunnen veranderen en te werken aan de identificatie van de benaderingen die voor u werken.

Veel Gestelde Vragen:

Wat zijn voorbeelden van stemmingswisselingen?

Voorbeelden van stemmingswisselingen zijn plotseling geluk, gevolgd door downtime wanneer u zich down begint te voelen. Symptomen van stemmingswisselingen zijn nauw verwant aan stemmingsstoornissen waarbij u uw emotie niet onder controle kunt houden. Een voorbeeld van stemmingswisselingen is opgewonden raken en dan nadenken over alles wat er in het verleden is misgegaan en je gelukkige humeur verpesten.

Is het normaal om stemmingswisselingen te krijgen?

Nee, het ervaren van emoties die verband houden met incidenten en ervaringen is normaal, terwijl stemmingswisselingen aangeven dat je geen controle hebt over je gevoelens.

Wat veroorzaakt snelle stemmingswisselingen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van stemmingswisselingen, waaronder medische problemen zoals dementie, ADHD, depressie, PMS, zwangerschap en slaapgebrek. Soms worden stemmingswisselingen ook veroorzaakt door externe stressoren zoals angst en stress, terwijl bloedglucose, schildklier en hormonen ook stemmingswisselingen kunnen veroorzaken.

Hoe zijn stemmingswisselingen bij ADHD?

ADHD-stemmingswisselingen zijn anders dan gewone, omdat ze extremer van aard zijn. Dit komt omdat een persoon met ADHD niet in staat is om hun emoties en de daaruit voortvloeiende acties onder controle te houden.

Hoe lang duren stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen kunnen enkele minuten tot een paar uur duren, afhankelijk van de intensiteit van de aandoening. Als ze langer duren, moet u onmiddellijk naar een ziekenhuis gaan.

Samenvatting

Stemmingswisselingen zijn normaal als ze optreden als reactie op een posttraumatische stressstoornis. Maar als u ernstige perioden van geluk ervaart, gevolgd door angst en depressie, kan dit wijzen op een ernstige psychische aandoening. Daarom is het van cruciaal belang om de symptomen serieus te nemen en in extreme gevallen medische hulp te zoeken.

De juiste diagnose gevolgd door behandelplannen kan wonderen doen bij het beheersen en beperken van stemmingswisselingen. Online cursussen over het omgaan met stress, woede, angst en stemmingswisselingen kunnen ook helpen om rekening te houden met uw emotionele gezondheid en uw leven normaal te leiden.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.