Hemofobie is een medische term voor een buitensporige en onlogische angst voor bloed. Fobieën zijn over het algemeen ernstige, vaak ongerechtvaardigde angsten die het vermogen van een persoon om in hun dagelijks leven te opereren, belemmeren. 

Mensen met fobieën zoeken vaak actief naar middelen om hun angst te vermijden, zelfs als er geen daadwerkelijk risico of bedreiging is. Als gevolg hiervan voelen mensen met fobieën zich vaak machteloos tegenover hun fobie.

Personen die bijvoorbeeld aan hemofobie of hematofobie lijden, kunnen belangrijke doktersafspraken overslaan om te voorkomen dat hun bloed wordt afgenomen, en ze kunnen bang zijn voor scenario’s waarbij bloed betrokken is (bijvoorbeeld iemand met een bloedneus zien).

In deze blog zullen we bespreken wat angst met je doet, de oorzaken, symptomen en behandelingsbenadering van angst voor bloed die je kunnen helpen de angstaanval symptomen veroorzaakt door hematofobie aan te pakken.  

Hoeveel soorten bloedfobie zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen hemofobie, waaronder specifiek en gegeneraliseerd. Hemofobie-symptomen kunnen in verschillende scenario’s voorkomen; je hoeft niet in de aanwezigheid van bloed te zijn om je ongemakkelijk en angstig te voelen. Hoewel fobieën kunnen beginnen als een angst voor een enkele stimulus, kunnen ze uiteindelijk veralgemeend worden. 

Gegeneraliseerde hemofobie houdt in dat u symptomen kunt krijgen als u in contact komt met kunstbloed in foto’s, films, televisieprogramma’s of videogames.

Angst voor bloed (hematofobie) Symptomen

Identificatie van de symptomen is cruciaal voor een juiste diagnose en behandeling van de aandoening. Hemofobie kan de volgende lichamelijke symptomen veroorzaken:

  • Zweten
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen
  • Een aanvankelijke verhoging van de hartslag, gevolgd door een abrupte daling van de bloeddruk
  • Gastro-intestinaal ongemak en misselijkheid
  • Snel ademen
  • Schudden

Het kan ook emotionele symptomen veroorzaken zoals:

bloedfobie- angst voor bloed-test
  • Angst voor aanstaande medische procedures
  • Hoge bloeddruk door angst
  • Angst en paniek denken aan bloed of alleen al het zien ervan
  • Schok
  • De aanwezigheid van bloed veroorzaakt sterke afstoting
  • Paniekaanvallen
  • Vermijden van medische behandelingen die de aanwezigheid van bloed kunnen omvatten regelmatig
  • Functieproblemen in andere aspecten van uw leven

In het geval van kinderen zijn de tekenen van hematofobie driftbuien, snikken, vastklampen en bevriezen. Omdat deze symptomen zeldzaam zijn, kunt u de aandoening in een eerder stadium herkennen. 

Wat veroorzaakt angst voor bloed?

Hoewel de specifieke etiologie onbekend is, kunnen BII-fobieën een erfelijke component hebben. Veel mensen die aan deze angst lijden, hebben familieleden die aan dezelfde ziekte lijden. Het is ook waarschijnlijk dat deze angst tijdens de kindertijd ontstond als een verzorger of een andere volwassene significant ongemak rond bloed uitte.

Trauma kan ook worden geassocieerd met hemofobie. U kunt bijvoorbeeld bang zijn een ernstig letsel te hebben opgelopen of getuige te zijn geweest van ernstig bloedverlies.

Je fobie kan ook het gevolg zijn van een andere onderliggende angst, zoals Thanatofobie (angst voor de dood).

  • Angst voor artsen, vaak bekend als iatrofobie 
  • Paniekstoornis of angst voor ernstige gezondheidsproblemen
  • Mysofobie of angst voor ziektekiemen
  • Angst voor een specifieke aandoening, bekend als nosofobie

Hematofobie en angst voor naalden

De angst voor bloed, wonden en verwondingen staat bekend als hemofobie. Het is geclassificeerd als een angststoornis, wat een veelvoorkomend type geestesziekte. 

De diagnostische en statistische handleiding van de American Psychiatric Association classificeert hemofobie als een “bloedinjectie-verwonding” (BII) fobie. 

Deze indeling omvat naaldfobie die ook bekend staat als trypanofobie. De aandoeningen zijn met elkaar verbonden en kunnen ongewone symptomen veroorzaken bij andere vormen van bepaalde fobieën.

Is angst voor bloed te genezen?

Veel fobieën zijn behandelbaar of zelfs te genezen. Desensibilisatie of zelfblootstellingsbehandeling kan bijvoorbeeld specifieke fobieën zoals hemofobie behandelen.

Dit houdt in dat een persoon met een bloedfobie geleidelijk wordt blootgesteld aan bloed of scenario’s met bloed. Deze blootstellingsbenaderingen kunnen worden uitgevoerd met de hulp van een deskundige. Psychotherapie, counseling en cognitieve gedragstherapie zijn enkele aanvullende therapeutische keuzes.

Medicijnen worden zelden gebruikt om fobieën te behandelen. Het kan echter in zeldzame gevallen worden toegediend om angst te verlichten. Bètablokkers, kalmerende middelen en antidepressiva zijn medicijnen die in deze situatie kunnen worden toegediend.

Hoe de angst voor bloed?

Hemofobie kan ertoe leiden dat u doktersbezoeken, behandelingen of andere procedures mist. Als gevolg hiervan kan therapie essentieel zijn voor uw algemene gezondheid en welzijn. De volgende behandelingen kunnen u helpen stress en angstsymptomen onder controle te houden, zodat u uw angst voor bloed kunt overwinnen:

Online cursus angstbeheersing

Door u in te schrijven voor een online cursus kan angst of angst worden aangepakt door te voldoen aan de behoefte aan een mentale coach. Deze lessen zijn bedoeld om triggerfactoren te identificeren en behandelingsopties uit te leggen die voor u geschikt zijn.

In het geval van hematofobie kunnen cursussen voor angstbeheersing helpen door de nadruk te leggen op managementbenaderingen die angstsymptomen kunnen verlichten. 

Ontspanningstechnieken

behandeling van hematofobie-symptomen

Diep ademhalen, lichaamsbeweging en yoga zijn allemaal mogelijke behandelingen voor fobieën. Daarnaast kan ontspanning u helpen om stress en lichamelijk ongemak te verlichten.

Blootstellingstherapie

Een therapeut zal de voortdurende blootstelling aan uw angsten begeleiden. U kunt bijvoorbeeld visualisatietechnieken of uw bloedfobie confronteren. Sommige blootstellingstherapiestrategieën combineren deze methoden. Ze kunnen al heel nuttig zijn in slechts één sessie.

Cognitieve therapie

Een therapeut kan u helpen bij het identificeren van uw zorgen over bloed. Het doel is om de angst te vervangen door meer “realistische” opvattingen over wat er kan gebeuren tijdens bloedonderzoek of verwondingen.

Toegepaste spanning

Een behandelingstechniek die bekend staat als toegepaste spanning kan helpen bij de gevolgen van flauwvallen van hemofobie. Het doel is om de spieren in de armen, borst en benen met regelmatige tussenpozen aan te spannen totdat je gezicht rood wordt wanneer het wordt blootgesteld aan de trigger, in dit geval bloed. De behandeling belooft vruchtbare resultaten en helpt bij het beheersen van angstsymptomen.

Samenvatting

In het geval van ernstige angstsymptomen, moet u uw bloedangst (hemofobie) met uw arts bespreken, vooral als het uw leven overneemt of ertoe leidt dat u routinematige gezondheidsonderzoeken mist. Vroeg of laat zorg zoeken kan langdurige therapie eenvoudiger maken.

Niet alleen dat, maar het confronteren van je angst kan helpen bij het voorkomen van hemofobie bij je kinderen. Hoewel fobie een genetische component heeft, is een deel ervan aangeleerd gedrag van anderen. Met de juiste behandeling bent u op weg naar herstel!

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.