Als we gespannen en hulpeloos zijn over iets, voelen we ons angstig en dat veroorzaakt stress. Meestal ervaren we stress wanneer we geconfronteerd worden met situaties en uitdagingen waarvan we denken dat we ze niet kunnen overtreffen.

Stress kan een van de ergste dingen zijn die je kunnen overkomen, maar meestal is het niet zo gevaarlijk. 

Als je langer dan een week of twee gestrest blijft, wordt het chronische stress. Nu vraag je je vast af wat chronische stress is! Chronische stress is continue stress die je gedurende een lange periode ervaart en die je mentale en fysieke gezondheid ernstig kan aantasten als je niet op tijd behandeld wordt. Verschillende factoren kunnen het veroorzaken, zoals gezinsverwachtingen, werkdruk of sommige traumatische gebeurtenissen.

Chronische stress wordt veroorzaakt wanneer u regelmatig te maken krijgt met ernstige angst en druk en het moeilijk wordt voor het zenuwstelsel om ontspanningshormonen vrij te geven om het onder controle te houden. Het heeft veel directe en indirecte effecten op verschillende systemen van het lichaam. Ons lichaam kan omgaan met acute stress die gedurende een korte periode optreedt, maar niet met chronische stress die relatief lang aanhoudt. Om chronische stress te behandelen, moeten we de oorzaken en de effecten ervan op het lichaam begrijpen. 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken achter chronische stress?

Chronische stresssymptomen komen vaak voor en het zorgt ervoor dat een persoon in zijn dagelijks leven met ongemakkelijke problemen wordt geconfronteerd. Werkdruk, financiële problemen, emotionele schade en eenzaamheid kunnen ervoor zorgen dat u ernstige angst en chronische stress ervaart.

Ons lichaam heeft een vecht- of vluchtsysteem dat ons zenuwstelsel helpt om dit soort situaties onder controle te houden. Maar bij chronische stress kan ons zenuwstelsel door de druk niet meer vechten ofvluchten.

HSE-analyse (Health and Safety Executive) toont aan dat 1,3% van het personeel dat voor routinecontroles komt, lijdt aan chronische stress.

Dit is de reden waarom het essentieel is om de basisvaardigheden te leren om met chronische stress om te gaan en te kiezen voor een gezonde levensstijl om de gevaarlijke effecten ervan te voorkomen. Hier zijn de belangrijkste oorzaken die kunnen leiden tot chronische stress. 

 • Financiële problemen
 • Werkdruk 
 • Relaties
 • Trauma
 • Emotioneel leed

Deze redenen kunnen uw geestelijke gezondheidstoestand ruïneren en aanzienlijk bijdragen aan chronische stress. Daarom is het belangrijk om ze in een eerder stadium te identificeren en te proberen deze factoren te beheersen. 

Wat zijn de symptomen van chronische stress?

Chronische stress beïnvloedt je hele lichaam en kan langdurige lichamelijke of geestelijke ziekten veroorzaken. De symptomen van chronische stress verschillen van persoon tot persoon.

Hieronder volgen enkele symptomen van chronische stress.

 • Constante hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan concentratie
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Overdenken
 • Eetlustveranderingen
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Weinig zin in seks
 • Stemmingswisselingen
 • Slaaptekort
 • Bloeddrukproblemen

Als u last heeft van deze symptomen, moet u zich concentreren op de oplossing die verlichting kan bieden en een positieve bijdrage kan leveren aan het verbeteren van uw kwaliteit van het leven.  

De effecten van chronische stress op ons lichaam

Constante of chronische stress kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn. Het heeft een negatieve invloed op alle systemen van het lichaam, inclusief de luchtwegen, het hart, het endocriene systeem, het centrale zenuwstelsel, het maagdarmstelsel en het voortplantingssysteem. 

Musculoskeletaal systeem: gestrestis, worden de spieren gespannen, wat leidt tot spierpijn en andere gerelateerde aandoeningen, waaronder migraine en clusterhoofdpijn. 

Cardiovasculair systeem: Stress kan leiden tot verstijving van bloedvaten, en vernauwing van slagaders die leiden tot hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartaanval, hypertensie en beroerte. 
Endocrien systeem: Cortisol is een hormoon dat door het lichaam wordt afgegeven als reactie op stressvolle gebeurtenissen. Chronische stress kan deze afgifte beïnvloeden, wat leidt tot een aangetaste immuniteit en een abnormale bloedglucosespiegel.

cardiovasculair systeem beïnvloed door chronische stress

Maagdarmstelsel: Stress kan de normale flora van de maag beïnvloeden, wat leidt tot stemmingswisselingen. Het kan ook de reactie van het lichaam op stress en het functioneren van het zenuwstelsel beïnvloeden. 

Voortplantingssysteem: Chronische stress kan het lichaam leegmaken door fysieke reacties op stress teweeg te brengen. Het kan ook een continue activering van het zenuwstelsel veroorzaken en andere lichaamsfuncties beïnvloeden. 

Ademhalingssysteem: Chronische stress en sterke emoties kunnen het ademhalingssysteem rechtstreeks beïnvloeden en ademhalingsproblemen veroorzaken, waaronder COPD, chronische bronchitis en emfyseem.

Hoe chronische stress verminderen?

Chronische stress kan worden beheerd met zelfhulptechnieken. Zodra u de symptomen van chronische stress begint waar te nemen, moet u onmiddellijk beginnen met het toepassen van de oefeningen voor stressvermindering, aangezien het erger wordt als het niet wordt behandeld.

Hieronder volgen enkele basisoefeningen waarmee u kunt beginnen om te gaan met chronische stress.

 • Schrijf u in voor een trainingsprogramma voor geestelijke gezondheid
 • Beter slapen
 • Vermijd zelfisolatie
 • Oefen ademhalingsoefeningen
 • Een gezond dieet en vermijd cafeïne
 • Identificeer uitlokkende factoren
 • Krijg professionele hulp

Laten we deze opties in detail onderzoeken om te begrijpen hoe u kunt omgaan met de gevolgen van chronische stress. 

Schrijf je in voor een trainingsprogramma voor geestelijke gezondheid

Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid, dus negeer het niet en laat je inschrijven voor trainingsprogramma’s voor geestelijke gezondheid. Als je niet kunt reizen of als het moeilijk voor je is om een ​​therapiesessie naast je werk te doen, onthoud dan dat hulp slechts één klik verwijderd is. 

Beter slapen

beter slapen om met chronische angst om te gaan

Stress kan worden veroorzaakt door minder en van slechte kwaliteit te slapen. Doe je best om 7 uur lang goed te slapen en je slaapschema aan te houden. Vermijd de inname van cafeïne, zwaar voedsel en intensieve lichaamsbeweging voordat u naar bed gaat. Een boek lezen, naar rustige muziek luisteren en mediteren kan je helpen om een ​​goede nachtrust te krijgen.

Vermijd zelfisolatie

Voorkom dat u alleen bent, aangezien depressieve gedachten en zorgen u overvallen wanneer u uzelf isoleert. Probeer je te omringen met mensen die van je houden en om je geven. Geniet op de best mogelijke manier van je leven met de mensen die goed zijn voor je geestelijke gezondheid.

Oefen ademhalingsoefeningen

Oefeningen zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga kunnen een geruststellende omgeving voor je zijn, dus probeer deze eenvoudige oefeningen aan je dagelijkse routine toe te voegen die gunstig zijn voor zowel je mentale als fysieke gezondheid.

Een gezond dieet en het vermijden van cafeïne

Een gezond dieet is een sleutel tot gezond leven. Er wordt gezegd dat “je bent wat je eet”, wat betekent dat gezond eten je naar een gezond leven leidt. Als je chronische stress hebt, is het beter om cafeïne te vermijden, omdat bij chronische stress ons cortisolniveau al verhoogd is en cafeïne het triggert.

Uitlokkende factoren identificeren

Het is essentieel om de uitlokkende factoren van chronische stress te identificeren, omdat het de persoon helpt om de stress op tijd te beheersen, zodat de symptomen niet verergeren.

Zoek professionele hulp

U kunt chronische stress niet alleen behandelen. Als zelfhulptechnieken niet werken, is het beter om een ​​arts te raadplegen en professionele hulp te zoeken. Hij kan u vertellen wat het beste voor u is, hij behandelt uw lichamelijke ziekte en voor een psychische aandoening verwijst hij u door naar een psycholoog of psychiater.

Veel Gestelde Vragen:

Wat zijn de voorbeelden van chronische stress?

Voorbeelden van chronische stress zijn werkstress als gevolg van uitdagingen op het werk, relatiestress, omgevingsstress en emotionele stress. De symptomen van deze stresscondities zijn bijna hetzelfde, dus u moet het type stress identificeren waaraan u lijdt.

Hoe voelt chronische stress?

Chronische stress voelt als een constante druk en hulpeloosheid over elke situatie die je niet aan kunt. Het kan verschillende medische complicaties veroorzaken, waaronder hoofdpijn, paniekaanvallen, moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse taken en vele andere.

Kun je herstellen van chronische stress?

Chronische stress heeft meestal langdurige effecten op uw dagelijks leven, maar ja, u kunt herstellen van chronische stress. Herstellen van chronische stress is een lange reis omdat het verschillende stressverlichtende technieken omvat, waaronder meditatie, ademhalingsoefeningen, goed slapen, gezond leven en wat medisch advies van professionals.

Is chronische stress een psychische aandoening?

Nee, chronische stress is geen psychische aandoening, maar houdt verband met verschillende psychische problemen, waaronder angststoornis, depressie, paniekaanvallenen posttraumatische stressstoornis, en het kan ook uw lichamelijke gezondheid beïnvloeden als het niet op tijd wordt behandeld.

Samenvatting

Gestresst zijn over iets komt vaak voor, maar dat betekent niet dat je het niet serieus moet nemen. Je langer dan een week gestrest voelen valt onder de diagnose chronische stress en wordt in verband gebracht met meerdere gezondheidsproblemen. Chronische stress is direct geassocieerd met depressie, angst en paniekaanvallen die leiden tot hartcomplicaties. Daarom wordt het cruciaal om de factoren te identificeren die verband houden met stress, algemeen bekend als uitlokkende factoren. 

Probeer enkele basistips om van mentale problemen af te komen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.