Begint u zich rustelozer te voelen naarmate de nacht nadert? Nemen angstige gedachten uw geest over en maken ze het u moeilijk om te slapen?

Angst is het gevoel van zorgen of angst en wordt door elk individu op meerdere momenten in zijn leven ervaren, zoals vóór een sollicitatiegesprek of wanneer hem wordt gevraagd in het openbaar te spreken. Hoewel het vaak voorkomt, kan angst schadelijk worden als het aanhoudend en onbeheersbaar is. Overmatige angst schaadt uw lichamelijke en geestelijke gezondheid en brengt uw relaties met de mensen om u heen in gevaar. 

Onderzoek suggereert dat angstgevoelens de neiging hebben om ‘s nachts intenser te worden, waardoor slapen moeilijk wordt. Gebrek aan slaap wordt dan verantwoordelijk voor een slechtere gezondheid en veroorzaakt op zijn beurt meer angst. Om te voorkomen dat deze schadelijke cyclus uw leven overneemt, is het daarom noodzakelijk om te leren hoe u ‘s nachts met angst kunt omgaan.

Waarom word je ‘s nachts angstig?

Angst 's nachts

Nachtelijke paniekaanvallen en angst worden nog steeds volledig begrepen door wetenschappers, maar onderzoeksenquêtes suggereren dat er meerdere redenen kunnen zijn waarom je de neiging hebt om ‘s nachts angst te ervaren.

Angst hangt nauw samen met angst en angsten nemen ‘s nachts in intensiteit toe. Sommige angsten die mensen in de late uurtjes kunnen ervaren, zijn angst voor geesten of het donker of die verband houden met situaties die in de toekomst worden verwacht. Deze kunnen onder meer de angst zijn om geen baan te vinden, een slecht interview geven, een examen niet halen of een presentatie geven.

Een toename van angst, en dus angst, kan optreden omdat je ‘s nachts alleen bent met je gedachten terwijl iedereen slaapt, en je geen andere dingen aan je hoofd hebt om je af te leiden zoals je overdag doet. De negatieve gedachten en zorgen die je de hele dag hebt kunnen verdringen, komen naar de voorgrond van je geest en overweldigen je met angst. 

Bovendien is de reden waarom angst ‘s nachts piekt vaak dat de vermoeidheid in je lichaam als gevolg van je inspanning overdag het moeilijk maakt voor je geest om je negatieve emoties positief te kanaliseren. Hormonale schommelingen, vooral bij vrouwen, kunnen ook stressvolle gedachten veroorzaken.

Hoe de angst ‘s nachts te kalmeren?

Kalmeer 's nachts

Als je het gevoel hebt dat je ‘s nachts meer rusteloosheid in je hoofd ervaart en niet kunt slapen vanwege angst, dan zijn er bepaalde stappen die je moet nemen om jezelf op dit moment te kalmeren. Hier zijn enkele dingen die u kunt doen als u ‘s nachts vreselijke angst ervaart:

Haal diep adem

Diep ademhalen is zeer effectief om uw zenuwen te ontspannen en u te helpen uzelf te kalmeren op momenten van extreme angst of wanneer u een paniekaanval. Het doel is om de zuurstoftoevoer naar je hersenen te vergroten en je hoofd leeg te maken. Om dat te bereiken, moet je langzaam en diep inademen, dan je adem een ​​paar seconden inhouden en tenslotte geleidelijk uitademen. 

Blijf niet in bed

Als je het gevoel hebt dat je angst je overweldigt en je niet kunt slapen, ga dan uit bed en leid jezelf af. Laat je geest zich niet verliezen in zorgen en negativiteit. Dit betekent niet dat u zich bezig moet houden met een energieverslindende activiteit. 

Houd liever de lichten in je kamer laag en luister naar wat muziek, een dagboek of bel een vriend waarvan je weet dat die op een laat uur naar je wil luisteren.

Regel 3-3-3

Een andere effectieve manier om jezelf af te leiden elke keer dat je een golf van angst voelt, is door de regel 3-3-3 te gebruiken. Deze eenvoudige activiteit vereist dat je drie objecten noemt die je kunt zien, drie geluiden die je kunt horen en drie delen van je lichaam. Wanneer je je concentreert op het proberen om deze taken te volbrengen, vindt je geest iets anders om bij betrokken te zijn, en het helpt je te kalmeren. 

Symptomen van angst ‘s nachts

Symptomen van angst 's nachts

Angst heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor u. Hier zijn enkele symptomen waar u op moet letten als u een overweldigende angst ervaart of ‘s avonds voor het slapengaan het slachtoffer wordt van paniekaanvallen:

Psychische symptomen:

 • Angstige gedachten
 • Verontrustende emoties zoals een gevoel van onheil en hopeloosheid
 • Hyperfocus op herinneringen Racegedachten Zelfkritiek
 • Slapeloosheid
 • het hebben van moeilijk doorslapen

Lichamelijke symptomen:

 • Zweten 
 • Schudden
 • Rusteloosheid
 • Spierpijn
 • Veel plassen
 • Hoofdpijn 
 • buikpijn

U kunt zelfs paniekaanvallen ervaren voordat u gaat slapen of terwijl u slaapt. In het laatste geval kunt u met een schok wakker worden naast de volgende symptomen:

 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Overmatig zweten
 • Verhoogt hartkloppingen
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid en buikpijn
 • Gevoelloosheid in uw handen 
 • Borst
 • Rillingen
 • Zwakte in uw lichaam

4 Tips om ‘s nachts beter te slapen

's Nachts beter slapen

Angst voor het slapengaan verhindert dat je goed slaapt. Het resulteert ofwel in slapeloosheid, ook bekend als slapeloosheid, en als u in staat bent om in slaap te vallen, is uw slaap onderbroken, licht en ongemakkelijk. Onvoldoende slaap heeft invloed op je fysieke en mentale gezondheid, en dit veroorzaakt cyclisch nog meer angst. Het is daarom noodzakelijk om uw nachtelijke angstproblemen snel aan te pakken.

Hier zijn enkele tips om u te helpen voor het slapen gaan:

Routine voor het slapengaan

U moet een gezonde, dagelijkse routine voor het slapengaan volgen die u helpt uw ​​zenuwen te ontspannen en kalm te blijven. Zorg ervoor dat u uw mobiele telefoons niet gebruikt en blijf ook van uw laptop- en tv-schermen af ​​als u gaat slapen. T

Dit komt omdat het blauwe licht dat door deze schermen wordt uitgestraald, de productie van melatonine in uw hersenen remt en slapeloosheid veroorzaakt. Het vermijden van schermen verlaagt ook je cortisolspiegel en helpt je beter te slapen.

Andere effectieve gewoonten die u in uw routine kunt opnemen om een ​​goede, herstellende slaap te garanderen, is een dagboek bijhouden en yoga of meditatie doen. Journaling helpt je stressvolle gedachten in je geest te verlichten en de last van de negatieve emoties die je voelt te verlichten. 

Je kunt ook ongeveer twee uur voordat je gaat slapen yoga en meditatie beoefenen, omdat ze de gelukshormonen serotonine en dopamine vrijgeven die stresshormonen zoals adrenaline helpen tegengaan. 

Snack voor het slapengaan

Onderzoek suggereert dat het eten van een lichte snack voor het slapengaan helpt om de bloedsuikers in balans te brengen, waardoor je je rustiger voelt en je geest energieker. U moet ook vermijden om ‘s nachts cafeïne te consumeren, of het nu in de vorm van koffie of een drankje is. Dit komt omdat cafeïne het centrale zenuwstelsel stimuleert en ervoor zorgt dat stressvolle gedachten je hoofd binnenstormen, waardoor je moeilijk kunt slapen.

U moet ook vermijden om te veel vloeistof te drinken, zodat u niet midden in de nacht wakker hoeft te worden vanwege een volle blaas. De behoefte om jezelf te ontlasten verstoort je slaap. Als je toch iets wilt drinken, kun je kalmerende drankjes zoals kamillethee drinken.

Slaapsupplementen

Als u denkt dat natuurlijke remedies en activiteiten zoals het bijhouden van een dagboek en yoga u ‘s nachts nog steeds niet kunnen kalmeren, moet u naar een arts gaan en medische hulp zoeken. Een van de manieren die je dan kunt gebruiken om rustig te slapen, is door slaapsupplementen te nemen. 

Uw arts kan u aanraden om onder andere melatoninesupplementen, valeriaanwortel- en magnesiumsupplementen te nemen om u te helpen beter te slapen. 

Tijd buiten doorbrengen

Een effectieve manier om met uw angst om te gaan en voor een rustige slaap te zorgen, is door de gewoonte aan te nemen om wat tijd buiten door te brengen. Je moet proberen contact te maken met de natuur en wat frisse lucht te krijgen. Hierdoor komt endorfine in je lichaam vrij waardoor je je gelukkiger voelt en de angstige gedachten waar je ‘s nachts last van hebt, tegengaat. 

‘S Ochtends of ‘s avonds buiten wandelen kan vooral effectief zijn, omdat zonlicht op bepaalde momenten van de dag helpt om je circadiane ritme te verbeteren en het slaaphormoon melatonine vrijmaakt.

Lange termijn/permanente oplossing/behandeling van angst

Volg cursussen om angst te beheerse

Er zijn twee effectieve manieren die u kunt gebruiken om uw nachtelijke angst op de lange termijn te behandelen. Ten eerste kunt u enkele van de onderliggende problemen van uw angst aanpakken, zoals angststoornissen, hartaandoeningen, schildklierproblemen en diabetes. De ernst van deze problemen kan enorm bijdragen aan uw zorgen, daarom zal het behandelen ervan ook de stress van uw geest verlichten.

Ten tweede kun je kiezen voor online cursussen om je angst te beheersen. U moet kunnen identificeren wanneer u hulp van buitenaf nodig heeft en u mag niet aarzelen om professioneel advies in te winnen. 

Door je in te schrijven voor deze cursussen, kom je in contact met counselors en therapeuten die met je zullen praten, je zullen begrijpen en je effectieve methoden zullen geven om met je angstproblemen een chronische angst symptomen om te gaan. 

Samenvatting

Angst is een veel voorkomende emotie die wordt ervaren als gevolg van zorgen en angst, maar het kan schadelijk worden als het niet onder controle wordt gehouden en niet effectief wordt aangepakt. Om uw vragen over “Waarom word ik ‘s nachts angstig?” te beantwoorden. en “Waarom is mijn angst ‘s nachts erger?”, suggereert onderzoek meerdere redenen. Verhoogde angst ‘s nachts kan worden toegeschreven aan hormonale schommelingen, vermoeidheid en alleen zijn met je gedachten.

Er zijn veel tips om paniekaanvallen te voorkomen die je kunt gebruiken om jezelf te kalmeren als je ‘s nachts een overweldigende angst ervaart. Deze omvatten diep ademhalen en jezelf afleiden. 

Om angst tegen te gaan en rustiger te slapen, kun je technieken gebruiken zoals meditatie, yoga en een routine voor het slapengaan. Op de lange termijn is de meest effectieve manier om nachtelijke angst te genezen, door je in te schrijven voor lessen over angstbeheersing. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.