Heb je ooit iemand gezien die extreem bang was om in een lift te stappen? Ze verliezen al hun kalmte en paniek omdat ze het gevoel hebben dat ze opgesloten zitten in een kleine ruimte. Je begrijpt hun angst misschien niet, maar je moet met ze meevoelen omdat ze een fobie hebben voor besloten plaatsen.
Hoe zou je je voelen als iemand kritiek had op je fobieën?
Angst voor kleine ruimtes wordt claustrofobie genoemd. Claustrofobische mensen zijn zo bang voor afgesloten ruimtes dat ze letterlijk het gevoel hebben dood te gaan als ze niet meteen ontsnappen.
Lees verder om alles te weten te komen over dit type fobie, wat de oorzaken, symptomen en de behandeling ervan zijn.
Wat is claustrofobie?

Claustrofobie is de onredelijke angst voor kleine en afgesloten ruimtes. Deze angst kan worden veroorzaakt door veel verschillende dingen, waaronder liften, kleine kamers en zelfs strakke kleding. Claustrofobie kan angstaanvallen veroorzaken. Symptomen kunnen zijn: kortademigheid, pijn op de borst, snelle hartslag, zweten en duizeligheid. Claustrofobie kan een slopende aandoening zijn die van invloed kan zijn op elk aspect van iemands leven.
De persoon met deze angst weet onbewust dat hun angsten irrationeel zijn, maar ze kunnen niet omgaan met de overweldigende angst die hen overspoelt. Alleen al de gedachte eraan om in een kleine afgesloten ruimte te stappen, kan hun angst opwekken.
Sommige mensen met claustrofobie kunnen een beetje ongemak ervaren, terwijl anderen zo’n intense angst ervaren dat ze tot het uiterste zouden kunnen gaan om besloten ruimtes te vermijden. Ze zouden bijvoorbeeld trappen verkiezen boven liften, langere routes over een korte tunnel nemen en koste wat kost openbaar vervoer en toiletten vermijden.
Wat veroorzaakt claustrofobie?

Fobieën zijn een soort angststoornis. Claustrofobie is een type van dergelijke fobie. Laten we eens kijken wat de mogelijke oorzaken van claustrofobie zijn. Het kan zijn:
1. Genetisch
Een defect gen kan leiden tot het ontstaan van een specifieke fobie, zoals angst voor naalden, hoogtes, insecten, besloten plaatsen, enz.
2. Overgeërfd
Als een van je ouders claustrofobie heeft, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Dat gezegd hebbende, zijn sommige deskundigen van mening dat het mogelijk is om een aanleg voor de aandoening te erven, terwijl anderen geloven dat claustrofobie uitsluitend het gevolg is van persoonlijke ervaring.
3. Pesten
Traumatische gebeurtenissen in de kindertijd kunnen ook leiden tot specifieke fobieën zoals claustrofobie. Sommige deskundigen zijn van mening dat pesten inderdaad Claustrofobie kan veroorzaken, of op zijn minst kan verergeren. Dit komt omdat pesten kan leiden tot gevoelens van angst, isolement en machteloosheid – die allemaal Claustrofobie kunnen veroorzaken.
4. Misbruik en verwaarlozing
Verwaarlozing en mishandeling door ouders zijn een van de oorzaken van aanhoudende angst en ongerustheid bij een kind. Verwaarlozing en misbruik in de kindertijd kunnen zich manifesteren door het ontwikkelen van angst of een fobie.
5. Ervaring uit het verleden om vast te zitten op een gesloten plek
Soms heeft een persoon geen angst voor een beperkte ruimte totdat ze erin vast komen te zitten. De herinneringen achtervolgen hen en kunnen een blijvende angst voor besloten plekken veroorzaken.
6. Andere psychische stoornissen
Als een persoon lijdt aan een andere psychische stoornis, dan hebben ze een grotere kans op het ontwikkelen van claustrofobie.
Als u begrijpt wat paniekaanvallen zijn en hoe voorkom je een paniekaanval? kan een persoon met claustrofobie kalm blijven.
Symptomen van claustrofobie
Als u claustrofobie heeft, kunt u verschillende symptomen ervaren. Deze kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zelfs slopend zijn. Claustrofobie kan op alle besloten plaatsen worden geactiveerd, zoals:
- Liften
- Tunnels
- Wc’s
- Auto’s met automatische sloten
- Kleedkamers
- Kamers met afgesloten ramen
- Vliegtuigen en treinen
Als je deze plaatsen gedurende meer dan 6 maanden actief hebt vermeden en extreme angst ontwikkelt wanneer je gedwongen wordt om deze plaatsen te bezoeken, dan kan de diagnose claustrofobie worden gesteld.
De symptomen die claustrofobische mensen ervaren zijn vergelijkbaar met die van een paniekaanval. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:
1. Overmatig zweten
Zo wordt je lichaam bij een paniekaanval gealarmeerd en begin je overmatig te transpireren wanneer je claustrofobie wordt geactiveerd.
2. Schudden en beven
Je kunt je lichaam oncontroleerbaar voelen trillen en trillen als je op een plek bent die claustrofobie veroorzaakt.
3. Moeite met ademen
U kunt moeite hebben met ademhalen wanneer uw fobie wordt geactiveerd. Ademen kan onder deze omstandigheden als een taak voelen.
4. Hyperventilatie
Dit is een veel voorkomend symptoom van fobie. Wanneer je lichaam reageert op angst, haal je kort en krachtig adem totdat de angst afneemt en je lichaam kalmeert.
5. Pijn in de borst
Mensen die lijden aan fobieën en paniekaanvallen hebben scherpe pijn op de borst gemeld als een van de symptomen die ze ervoeren.
6. Zich licht in het hoofd en duizelig voelen
Hoge niveaus van stresshormoon in uw bloed kunnen je duizelig en flauw in het hoofd maken.
7. Je gedesoriënteerd en onthecht voelen van je omgeving
Je kunt je los voelen van je lichaam en omgeving. Wanneer de angst te overweldigend wordt, voel je je de controle kwijt en verlies je de greep op je zintuigen, wat resulteert in dit gevoel.
8. Misselijk voelen
Misselijkheid wordt ook veroorzaakt door stress. Wanneer een fobie wordt geactiveerd, zijn de stressniveaus zeker hoog en daarom voel je je misselijk of ‘ziek in de maag’.
Behandeling voor claustrofobie

Als je last heeft van claustrofobie, betekent dit niet dat je te zwak bent, je angsten niet onder ogen kunt zien of overdreven reageert op normale situaties. De angst is zeer geldig en werkelijk overweldigend. Je kunt je fobie echter niet overwinnen als je geen arts ziet. Het verdwijnt gewoon niet op magische wijze. Een manier om het te behandelen zou zijn om besloten ruimtes te vermijden, maar dat is geen langdurige of praktische oplossing. Een psycholoog kan je helpen om met je fobie om te gaan en deze in je eigen tempo te overwinnen.
Sommige van de behandelmethoden die psychologen gebruiken om fobieën zoals claustrofobie te behandelen, zijn:
1. Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest geprefereerde methode voor de behandeling van angststoornissen, fobieën, depressies, eetstoornissen en problemen met woede en middelen.
Met behulp van CGT helpt een psycholoog je om door je negatieve gedachten, gedragingen en emoties te navigeren en ze om te zetten in positieve. Je neemt geleidelijk de controle over je negatieve gedachten en leert ze te vervangen door positieve voordat ze zich manifesteren in onaangepast gedrag.
2. Blootstellingstherapie
Blootstellingstherapie is een type CGT dat met name wordt gebruikt bij de behandeling van fobieën. Je wordt geleidelijk aan blootgesteld aan je triggers totdat je leert ze te ontmoeten en jezelf bloot te stellen aan een dergelijke situatie zonder je bang en angstig te voelen.
3. Virtuele realiteit (VI)
Door de vooruitgang in technologie kun je jezelf nu virtueel blootstellen aan je angsten. Via virtual reality ervaar je hoe je je in een kleine, afgesloten ruimte bevindt, zoals een lift of een tunnel. Dit helpt je je angst gestaag te overwinnen totdat je klaar bent om je angst in de echte wereld onder ogen te zien.
4. Medicatie
Als therapie niet helpt, kan je psycholoog een psychiater aanbevelen. De psychiater kan je antidepressiva of angstmedicatie voorschrijven om je klachten te verminderen.
5. Een-op-een training
Als je de conventionele medicamenteuze behandeling niet wilt, kan je experts raadplegen en één op één training krijgen om je angst te overwinnen. Zo geven we bij Hoofdbaas trainingen over hoe je mentaal sterk kunt worden en rusten we je toe om om te gaan met de druk van sociale media, paniekaanvallen, slechte focus, overprikkeling en stress. Onze paniekaanvalcursussen kunnen je bijvoorbeeld helpen manieren te leren om met je angst om te gaan. Onze praktische tips helpen je paniekaanvallen te voorkomen.
Samenvattend
Als je overdreven bang bent voor kleine ruimtes, dan is de kans groot dat je claustrofobie hebt – angst voor kleine ruimtes.
Claustrofobie is de irrationele angst voor kleine en afgesloten ruimtes. Claustrofobische mensen voelen intense angst op plaatsen zoals liften, tunnels, vliegtuigen en treinen, openbare toiletten en soortgelijke plaatsen.
Claustrofobie kan genetisch of geërfd zijn of veroorzaakt worden door pesten in de kindertijd, misbruik en verwaarlozing, of een ervaring van vastzitten in een besloten ruimte in het verleden.
De meest voorkomende symptomen zijn hyperventilatie en moeizame ademhaling, pijn op de borst, een licht gevoel in het hoofd en een misselijk en gedesoriënteerd gevoel van uw omgeving.
U moet medische hulp zoeken als u denkt dat u claustrofobie heeft. Een psycholoog kan je helpen met cognitieve gedragstherapie, blootstellingstherapie of een andere vorm van therapie waarvan zij denken dat die zal helpen. Ten slotte, als de therapie geen bevredigend resultaat geeft, kan een psychiater antidepressiva of angststillers voorschrijven om claustrofobie te behandelen.