Hoewel clowns worden gezien als vrolijke karakters, is dat niet altijd het geval. Volgens een Uit onderzoek van een hoogleraar Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat 1,2% van de gehospitaliseerde kinderen bang is voor clowns. Tegelijkertijd delen 4 van de 14 kinderartsen dezelfde angst, wat aangeeft dat Coulrofobie (angst voor clowns) niet specifiek is voor de jongere populatie.

Wat zijn angst en fobieën?

Angst is de reactie van je lichaam op dreigend en reëel gevaar. Als er geen dreiging lijkt te zijn, neemt de angst snel af. Als dit niet gebeurt en de angst overweldigend, onlogisch en onbeheersbaar wordt, wordt dit een fobie genoemd, een soort angststoornis.

Gezien de symptomen van fobie en de negatieve impact ervan op de mentale, emotionele en fysieke gezondheid, wordt het cruciaal om de onderliggende oorzaken van angst voor clowns en mogelijke behandelingsbenaderingen te identificeren.

Deze veelvoorkomende fobie kan voor sommige mensen slopend zijn, maar er zijn manieren om deze te overwinnen. Blijf lezen voor meer informatie!

Waar komt de angst voor clowns vandaan?

De vroegste clowns waren hofnarren die de spot dreven met monarchen en mensen ongemakkelijk maakten. Daarom bestaan ​​er clowns. Ze zijn altijd eng geweest als je teruggaat naar het begin van het clownschap. Het zijn grappenmakers en ze voeren trucs uit op mensen die wantrouwen veroorzaken.

Wat veroorzaakt angst voor clowns?

De angst voor clowns of Coulrofobie heeft een diepgewortelde oorsprong en bestaat uit onnatuurlijke make-up, de traumatische ervaring van een persoon, het uitbeelden van kwaadaardige clowns door middel van films en een leunende fobie. 

Laten we elke oorzaak van angst voor clowns in detail bespreken. 

1. Psychologische basis van coulrofobie

Onze hersenen zijn bedreven in het verzachten van gezichtsuitdrukkingen, maar make-up op een clown kan verwarrend zijn. Het verbergt niet alleen de identiteit van de persoon, maar ook hun gevoelens. Als de clown een geschilderde glimlach heeft maar fronst, waarschuwen deze gemengde signalen de hersenen voor een mogelijke dreiging die leidt tot Coulrofobie.

De verontrustende kwaliteit van de make-up is een essentiële factor die clown eng maakt. De vergrote lippen en wenkbrauwen vervormen het gezicht, waardoor de hersenen het als menselijk interpreteren. Bovendien verhoogt de rare clownkleding de eigenaardigheid. Als gevolg hiervan lijken clowns buitengewoon onvoorspelbaar en ondeugend.

2. Vertoning in films

Films promootten ook het idee van kwaadaardige clowns, en het publiek reageerde in de vorm van constante angst en nood. Dit komt omdat er zoveel horrorfilms zijn waarin een clown de belangrijkste antagonist is die onschuldige mensen links en rechts doodt. Het is moeilijk om het gezicht achter het masker te vinden, dus ze vormen de perfecte schurk. Dergelijke films lieten de meesten van ons bang achter en kunnen worden beschouwd als een onderliggende oorzaak van angst voor clowns.

3. Aangeleerde fobie

Ook al lijkt het onwaarschijnlijk, je kunt fobieën leren van je ouders of dierbaren. Dus als je ouders bang zijn voor clowns, kun jij dat ook zijn! Naarmate mensen leren om te communiceren, zich te gedragen en te reageren via hun ouders, kan deze fobie ook worden geleerd.

4. Traumatische ervaringen uit het verleden

Als je in het verleden bang bent voor een clown en niet in staat bent om aan de situatie te ontsnappen, kan dit coulrofobie veroorzaken. Vanaf dat moment zouden je hersenen en lichaam vastbesloten zijn om elke gebeurtenis met clowns te vermijden. Hoewel dit niet altijd het geval is, is het denkbaar dat je fobie verband houdt met ervaringen uit je kindertijd.

Wat zijn de symptomen van angst voor clowns?

Lijden aan coulrofobie en doodsbang zijn bij het bekijken van een film met in de hoofdrol een dodelijke clown zijn twee heel verschillende dingen. Het ene veroorzaakt diepgewortelde terreur en heftige gevoelens, het andere is van voorbijgaande aard en beperkt tot een film van 120 minuten.

Het is van vitaal belang om te begrijpen dat, net als elke andere fobie, angst voor clowns zijn eigen reeks fysieke en mentale symptomen heeft, zoals:

 • Angst
 • Boos worden
 • Huilen
 • Moeite met ademhalen
 • Stress
 • Droge mond
 • Gevoel van angst
 • Verhoogde hartslag
 • Misselijkheid
 • Hartkloppingen
 • Paniekstoornis
 • Schreeuwen
 • Zweterige handpalmen
 • Oncontroleerbaar schudden

5 tips om angst voor clowns te overwinnen

Net als elke fobie kan angst voor clowns ook worden behandeld nadat uw zorgverlener de onderliggende oorzaak van deze angst heeft vastgesteld. Hier zijn vijf benaderingen die kunnen helpen om coulrofobie te beheersen.

Online lessen angstbeheersing

We kunnen begrijpen dat niet iedereen tijd kan vrijmaken voor een bezoek aan een ziekenhuis om een ​​behandeling voor angst te krijgen. In dergelijke gevallen, online lessen voor angstbeheersing kunnen u helpen om te gaan met uw angst, stress, paniekstoornis en angstaanvallen. Het moet uw eerste keuze zijn om ervoor te zorgen dat uw symptomen gemakkelijk onder controle kunnen worden gehouden, anders heeft u medische hulp nodig.

Exposure-therapie

Een van de meest succesvolle methoden voor de behandeling van clownfobie is exposure-behandeling. Blootstellingstherapie richt zich op het blootstellen van mensen aan hun angsten zodat ze kunnen omgaan met onverwachte gevolgen. Wanneer u bijvoorbeeld het circus gaat bezoeken en de clowns ziet die make-up opdoen, zult u reageren op het gezicht achter het masker, wat nuttig kan zijn bij de behandeling van coulrofobie.

Cognitieve gedragstherapie

CGT, of cognitieve gedragstherapie, richt zich op het detecteren van negatieve ideeën en het helpen bij het verkennen van emotionele technieken die uw reacties kunnen veranderen. Het kan u bijvoorbeeld helpen herinneren waarom u zo bang bent voor clowns, en de zorgverlener zal u een therapieplan geven.

Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie helpen je stressniveau te verlagen en je lichaam en geest te ontspannen. Deze ontspanningstechnieken verbeteren je focus en helpen de symptomen van angst voor clowns te beheersen.

Medische hulp

medische hulp bij fobie van clowns en poppen

Hoewel de bovengenoemde zelfhulptechnieken u kunnen helpen bij het beheersen van coulrofobie, worden de symptomen soms zo onbeheersbaar dat u geen routinetaak kunt uitvoeren . Je kunt bijvoorbeeld bevriezen nadat je een clown hebt gezien, zelfs in de film, om aan te geven dat je hulp nodig hebt. Een zorgverlener zal een recept voor sedativa en bètablokkers verstrekken om de symptomen te beheersen.

Veel Gestelde Vragen:

Is het normaal om bang te zijn voor clowns?

Bang zijn voor clowns voor de duur van een horrorfilm, maar als je bevriest als je aan een clown denkt of er een tegenkomt, heb je misschien coulrofobie (angst voor clowns). De symptomen zijn onder meer angst, verhoogde hartslag, zweterige handpalmen, stress en palpaties, en u zult management- en behandelingsstrategieën moeten overwegen.

Wanneer begon de angst voor clowns?

De angst voor clowns begon met de eerste verschijning van de clownfiguren in vorstelijke rechtbanken. Toen clowns een diep gevoel van wantrouwen opwekken, begonnen mensen bang voor hen te worden. De vreemde make-up verbergt ook de ware emoties van een clown, en de negatieve weergave in films veroorzaakt extra angst voor clowns.  

Samenvatting

Mensen met angst voor clowns vinden het misschien een uitdaging om kalm te blijven bij activiteiten die anderen leuk vinden, zoals kermissen, circussen of andere festivals. Het goede nieuws is dat je niet de enige bent, en er zijn dingen die je kunt doen om je angst te verlichten.

De hierboven genoemde technieken kunnen je helpen de oorzaak van je angst te vinden en die oorzaak aan te pakken. Tips om paniekaanvallen te voorkomen en exposure-therapie wonderen verrichten bij het behandelen van coulrofobie, zodat u zich op uw gemak voelt bij het zien en in de buurt zijn van clowns zonder angst. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.