Iedereen is bang voor de dood, maar wanneer de doodsangst je dagelijkse bezigheden gaat beïnvloeden, heb je last van doodsangst. Thanatofobie – ofterwijl angst voor de dood – is een soort fobie die ervoor zorgt dat je gestrest raakt en over de dood nadenkt. 

Bang zijn voor de dood of Thanatofobie zijn dezelfde aandoeningen omdat ze vergelijkbare symptomen, oorzaken en behandeling hebben. Thanatofobie is ernstige doodsangst die individuen op verschillende manieren treft.

Chapman University publiceerde een onderzoek met de titel “America’s Top Fears 2020/2021” waaruit bleek dat 58,5% van de deelnemers bang is voor de dood. Sommige getroffen personen maken zich zorgen over wat de volgende fase zal zijn, terwijl anderen bang zijn om te sterven.

Vandaag concentreren we ons op de oorzaken, symptomen en behandelingen van doodsangst om het onderwerp beter te begrijpen.

Wat zijn de oorzaken van angst voor de dood?

doodsangst-oorzaken

Er zijn een aantal redenen waarom iemand bang kan zijn voor de dood. Sommige mensen zijn misschien bang voor het onbekende, terwijl anderen zich misschien zorgen maken over het achterlaten van dierbaren. Sommigen maken zich misschien zorgen over wat er na de dood met hun lichaam zal gebeuren, terwijl anderen bang zijn voor de pijn en het lijden dat gepaard kan gaan met sterven. Uiteindelijk is de dood een natuurlijk onderdeel van het leven en het is belangrijk om te onthouden dat iedereen het uiteindelijk ervaart. 

1) Het onbekende: Een van de belangrijkste dingen die ervoor kunnen zorgen dat iemand bang is voor de dood, is het onbekende. Wat gebeurt er nadat we zijn gestorven? Gaan we naar de hemel of naar de hel? Wat gebeurt er met onze dierbaren? Dit zijn allemaal vragen waar we geen antwoord op hebben, en ze kunnen heel beangstigend zijn.

2) De pijn: Een andere veelvoorkomende oorzaak van angst voor de dood is de pijn die ermee gepaard kan gaan. We weten niet hoe de dood zal zijn, maar we weten wel dat het het einde van ons leven zal zijn. En voor veel mensen is de gedachte dat ze niet meer in leven zijn gewoon te zwaar om te verdragen.

3) Spijt: Veel mensen zijn bang voor de dood omdat ze denken dat ze spijt zullen hebben als ze sterven. Ze maken zich misschien zorgen dat ze niet genoeg met hun leven hebben gedaan of dat ze dierbaren zullen achterlaten.

Angst voor de dood wordt ook geassocieerd met andere angsten, waaronder aquafobie, claustrofobie, aerofobie en pleinvrees. Om met doodsangst om te gaan, moet je begrijpen wat angst is en hoe je het kunt overwinnen.

Hoewel het normaal is om enige angst en bezorgdheid over de dood te voelen, is het belangrijk om te proberen het leven ten volle te leven en te genieten van de tijd die we hebben.

Angst voor de dood – Stoornissen

Bepaalde gezondheidsproblemen worden ook in verband gebracht met angst voor de dood. Deze aandoeningen omvatten voornamelijk paniekstoornis, PTSS en kanker. Deze omstandigheden hebben een directe invloed op uw beoordelingsvermogen, wat resulteert in angstige gedachten over de dood. Laten we eens kijken hoe u betrokken kunt raken bij deze aandoeningen en hoe ze uw geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Angst voor de dood en PTSS

PTSS (posttraumatische stressstoornis) wordt voornamelijk veroorzaakt door angstaanjagende effecten die doodsangst veroorzaken. Omdat de personen die PTSS doormaken al een traumatisch incident hebben meegemaakt, hebben ze een pijnlijke dood waargenomen, wat de belangrijkste reden is om bang te zijn voor de dood.

Angst voor de dood en paniekstoornis Paniekstoornis

wordt gekenmerkt door onverwachte en frequente paniekaanvallen, die een gevoel van controleverlies, ongemak en angst kunnen veroorzaken. U kunt zelfs zonder zichtbare triggers of gevaar paniekaanvallen ervaren. Angst voor de dood is direct geassocieerd met paniekstoornis, aangezien beide verband houden met angst. Bovendien kunnen paniekstoornissen of paniekaanvallen worden veroorzaakt door te veel na te denken over de dood.

Angst voor de dood en ziekte Angststoornis

Ziekte Angststoornis, voorheen bekend als hypochondrie, is een angststoornis met betrekking tot ziekte. U kunt aan een ziekte-angststoornis lijden, zelfs als u niet aan een ziekte lijdt. Zelfs zonder symptomen kunnen hypochondrie-aandoeningen worden geactiveerd, wat leidt tot gedachten over de dood en doodsangst.

Angst voor dood en kanker

Kanker is in de meeste gevallen een levensbedreigende aandoening. Het heeft miljoenen levens gekost, dus trauma wordt in verband gebracht met de term kanker. Nadenken over de mogelijkheden van het lijden aan kanker kan ook angst voor de dood oproepen. Als u lijdt aan een vorm van kanker, neemt de kans op het ontwikkelen van Thanatofobie drastisch toe.

Wat zijn de symptomen van angst voor de dood?

Gedachten aan de dood kunnen depressie, angst en paniek veroorzaken als je lijdt aan angst voor de dood. Angst beschermt je lichaam door een vecht- en vluchtreactie om elke stressfactor het hoofd te bieden. Je kunt ook geobsedeerd raken door de mogelijkheid van ziekten (hypochondrie) en je kunt geen dagelijkse activiteiten uitvoeren omdat je constant aan de dood denkt. Angst kan veel met ons lichaam doen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen die verband houden met doodsangst.

  • Schudden of beven
  • Dyspepsie (indigestie)
  • Misselijkheid
  • Dyspnoe (kortademigheid)
  • Hyperhidrose (overmatig zweten)
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Koude rillingen

Als u deze symptomen ervaart en niet kunt functioneren, moet u zich concentreren op de mogelijke behandelingsopties om deze aandoening te genezen.

De impact van angst voor de dood op ons dagelijks leven Het

bewustzijn van de dood beïnvloedt ons leven op manieren waarvan we ons misschien niet bewust zijn. Zo leren we als kind defensieve technieken aan om met emotionele trauma’s en verlatingsangst om te gaan, nog voordat we ons bewust zijn van sterfelijkheid. Deze zelfde verdedigingen worden versterkt wanneer ze worden geconfronteerd met het bewustzijn van de dood.

Defensieve reacties op doodsangst hebben drie belangrijke effecten op ons leven. Ten eerste maken onze emoties ons individueel vatbaar om ons terug te trekken in een meer innerlijk bestaan ​​en ver verwijderd te raken van de realiteit van het leven. Op sociaal niveau versterken onze angstemoties het verlangen om onze uniciteit op te geven. Op interpersoonlijk niveau kunnen onze reacties ertoe leiden dat we ons terugtrekken uit liefdes- of zorgzame relaties.

Hoe de angst voor de dood te overwinnen?

hoe de angst voor de dood te overwinnen

Het begrijpen van de onderliggende reden van angst om dood te gaan is de eerste manier om met doodsangst om te gaan. Hier zijn enkele van de benaderingen die vaak worden gebruikt om de angst voor de dood te overwinnen.

Schrijf u in voor een online cursus

angstbeheersing Angst voor de dood kan, net als elke andere vorm van angst, worden behandeld door u in te schrijven voor een online cursus angstbeheersing. Deze cursussen zijn bedoeld om de triggerfactoren te identificeren en een behandelingsoptie te bespreken die voor u werkt.

Acceptatie

Het accepteren van de dood als een harde realiteit van het leven is cruciaal voor het behandelen van doodsangst. Het is de eerste in de richting van het begrijpen van de concepten van het uiteindelijke einde van alle levenscycli. Dit feit onder ogen zien en accepteren kan je geest helpen om in een kalme staat te zijn als je denkt aan doodgaan.

Praat met anderen

Net als bij elk ander onderwerp kan het praten met anderen en het bespreken van het concept van de dood je helpen om je zorgen te delen met je dierbaren. Je moet accepteren dat je niet alleen bent op deze reis, en een luisterend oor en huilende schouder kunnen wonderen doen bij het behandelen van doodsangst.

Cognitieve gedragstherapie

CGT, of cognitieve gedragstherapie, is gericht op het identificeren van de negatieve gedachten en helpt bij het onderzoeken van de emotionele benaderingen die uw reacties kunnen veranderen. Het kan u bijvoorbeeld helpen herinneren waarom u bang bent voor de dood en de zorgverlener zal een actieplan voor de behandeling opstellen.  

Blootstellingstherapie

Blootstellingstherapie is een van de meest effectieve benaderingen voor de behandeling van doodsangst. Als je begraafplaatsen of terminale patiënten bezoekt, begin je de dood als een natuurlijk fenomeen te accepteren. Blootstellingstherapie richt zich op het blootstellen van individuen aan hun angsten, zodat ze kunnen omgaan met onverwachte resultaten.  

Veel Gestelde Vragen:

Hoe voorkom ik dat ik me zorgen maak over de dood?

U kunt een online cursus angstbeheersing aanvragen of een zorginstelling bezoeken om Thanatofobie op de juiste manier te behandelen.

Is het normaal om bang te zijn voor de dood?

Ja, het is normaal om bang te zijn voor de dood. De dood is het einde van het leven en voor veel mensen is het een enge gedachte. De dood is echter ook een natuurlijk onderdeel van het leven, en het is iets dat iedereen uiteindelijk zal ervaren.

Waarom denk ik zo veel aan de dood?

Trauma uit het verleden, het overlijden van een ouder of geliefde, kan doodsangst veroorzaken waardoor je aan de dood denkt. Hoewel het natuurlijk is om je verlorenen te missen, is het tijd om de diagnose doodsangst te stellen als je continu aan de dood denkt.

Gaat de angst voor de dood weg?

Ja, de angst voor de dood kan verdwijnen en u kunt na de therapie een normaal leven leiden. Hoewel er geen remedie is voor doodsangst, kunnen de symptomen vrij gemakkelijk worden beheerd.

Samenvatting

Als je bang bent om te sterven, onthoud dan dat het normaal is om bang te zijn voor het onbekende. Maar als doodsangst je leven beheerst, moet je de incidenten identificeren die het in de eerste plaats hebben veroorzaakt. Helaas is er geen specifieke preventieve aanpak om Thanatofobie of doodsangst te voorkomen.

U kunt de impact ervan op uw leven beheersen door triggers zoals drugs en alcohol te vermijden, een betrouwbaar netwerk van vrienden en familie op te bouwen en behandeling te zoeken wanneer u symptomen ontdekt. Je probeert tips om paniekaanvallen te voorkomen, het kan je helpen om je angst te overwinnen. Deelnemen aan een cursus angst of paniekaanvallen kan u ook helpen uw dagelijkse gesprek weer op te pakken. Vergeet echter niet om medische hulp in te roepen als het symptoom aanhoudt of verergert.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.