Angst voor intimiteit is een vorm van relatieangst die je ervan weerhoudt een emotionele en waardevolle band met je vrienden, familie of partners te maken. Intimiteit is een van de meest cruciale componenten van de menselijke natuur. Hiermee kunt u contact maken met uw geliefde en openstaan ​​voor hechte relaties. Maar helaas wordt de term ‘intimiteit’ ten onrechte als seksueel afgeschilderd. Tegelijkertijd gaat het meer om het verbinden met individuen die platonisch, familiaal of romantisch kunnen zijn. 

Angst voor intimiteit is algemeen bekend als intimiteitsvermijding of vermijdingsangst, omdat het grote publiek deze terminologieën beter begrijpt. 

De aandoening is anders dan angst voor kwetsbaarheid, maar beide aandoeningen zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer een persoon bijvoorbeeld bang is om te dicht bij dierbaren te zijn, kan de aandoening worden omschreven als een angst voor intimiteit. 

Soorten Intimiteit

Intimiteitsproblemen kunnen van verschillende aard zijn en het is van cruciaal belang om het type te begrijpen voor het identificeren van symptomen en het implementeren van de juiste managementtechnieken. 

De volgende vijf basistypen van intieme relaties en angst voor intimiteit kunnen elk van hen beïnvloeden.

Seksuele intimiteit

Dit type intimiteit wordt geassocieerd met de meest sensuele en stimulerende relaties die seksueel van aard zijn. 

Emotionele intimiteit

Emotioneel contact of intimiteit speelt een cruciale rol bij het definiëren van uw relaties. Omgekeerd kan angst voor intimiteit het negatief beïnvloeden, dus je kunt emotioneel niet afhankelijk zijn van iemand. 

Intellectuele intimiteit

Het kan u helpen een band met anderen op te bouwen op basis van soortgelijk denken, diepgaande gesprekken en verwante intellectuele aard. Aan de andere kant kan angst voor intimiteit ervoor zorgen dat je oppervlakkig met anderen praat, waardoor je gesprekken oppervlakkig blijven. 

Ervaringsgerichte intimiteit

Dit soort intimiteit wordt ervaren door individuen die voor bijna alles dezelfde smaak hebben. Daarom kan het je relatieband verder versterken en kan het negatief worden beïnvloed door angst voor intimiteit.

Spirituele intimiteit

Het is gebaseerd op het vormen van een spirituele verbinding met anderen. Spiritueel verbonden individuen delen dezelfde overtuigingen met betrekking tot religie en opperste macht. Het is een van de meest gecompliceerde vormen van intimiteit, en angst voor intimiteit sluit je af voor het geloof van anderen.

Angst voor intimiteit – Vroege tekenen 

angst-voor-intimiteit-vroege-tekens

Het vroege teken van angst voor intimiteit staat hieronder vermeld. Het is essentieel om de symptomen te identificeren om effectieve behandelingsstrategieën te kunnen gebruiken. 

Relaties saboteren

Een van de eerste tekenen van angst voor intimiteit is het saboteren van elke relatie waarin je je bevindt. Hoe waardevoller de relatie is, hoe groter de kans dat deze wordt beschadigd. De persoon die lijdt aan angst voor intimiteit zal zich terughouden om emotioneel dichtbij te zijn, zich terugtrekken uit conflicten en proberen een relatie te onderhouden. 

Perfectionisme

Een ander veelvoorkomend en vroeg teken van angst voor intimiteit is de drang om perfect te zijn, zodat ze beminnelijk kunnen worden. Dit symptoom houdt rechtstreeks verband met ervaringen uit het verleden waarbij het individu emotioneel werd misbruikt. De persoon met angst voor angst zal specifiek zijn over het publieke imago en hoge verwachtingen hebben van partners en relaties, wat leidt tot angst, woede en conflicten. 

Korte relatiegeschiedenis

Mensen met een angst voor intimiteit zijn seriële daters. Ze gaan van de ene relatie naar de andere voordat ze emotioneel betrokken zijn bij een relatie. Deze symptomen zijn niet alleen gerelateerd aan daten, omdat ze meerdere vrienden zullen maken, maar voor een korte tijd. 

Ze weten meestal niets van hun vrienden en gaan snel van de ene naar de andere. 

Andere symptomen van angst voor intimiteit zijn onder meer: 

De symptomen van angst voor intimiteit zijn vrij gemakkelijk op te merken, en elke vorm van emotionele afstandelijkheid, koud, boos en onverschillig zijn, kan een symptoom zijn van de aandoening. 

De oorzaken achter de angst voor intimiteit

Iemand kan om verschillende redenen bang zijn voor intimiteit. Ten eerste kan het verband houden met eerdere ervaringen, met name die uit de kindertijd.

Het is waarschijnlijk een afweermechanisme. Laat je niet kwetsbaar opstellen of vertrouw anderen niet omdat je niet gekwetst wilt worden.

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Angststoornissen zoals vermijdende persoonlijkheidsstoornis, ook bekend als intimiteitsangststoornis, treffen ongeveer 2,5 procent van de bevolking. Het treft zowel mannen als vrouwen in gelijke mate en begint meestal in de kindertijd.

Angst voor afwijzing

Angst voor intimiteit kan gebaseerd zijn op angst voor afwijzing, waardoor je niet de eerste stappen kunt zetten om een ​​verbinding tot stand te brengen. Je bent misschien bang voor afwijzing omdat het jou is overkomen of omdat je het anderen hebt zien overkomen, en je wilt niet op dezelfde manier gekwetst worden.

Verlatingsangst

Je bent misschien bang dat de ander je zal verlaten als je een intieme band aangaat. Iets wat in de kindertijd is gebeurd, kan angst voor verlating veroorzaken. Het kan de dood of scheiding van een ouder of een andere naaste volwassene zijn.

Symptomen van een vermijdende persoonlijkheidsstoornis zijn:

 • Verlegenheid, onhandigheid en een laag zelfbeeld
 • Opgeblazen beeld van mogelijke problemen
 • Angst om beoordeeld of vernederd
 • Afkeer van sociale situaties
 • Overmatige gevoeligheid voor kritiek

De oorzaak van de vermijdende persoonlijkheidsstoornis is onbekend. Het loopt in families. Het wordt veroorzaakt door erfelijkheid en omgevingsfactoren.

Seksueel misbruik bij kinderen

Seksueel misbruik bij kinderen kan een fobie veroorzaken voor nauwe emotionele of seksuele interacties. Bovendien kan misbruik van deze aard het moeilijk maken om een ​​andere persoon voldoende te vertrouwen om intiem te worden.

Symptomen van intimiteitsangst die verband houden met seksueel misbruik in de kindertijd kunnen zijn:

 • Pijn, erectiestoornissen of problemen met een orgasme zijn voorbeelden van lichamelijke problemen.
 • Geremd seksueel verlangen, moeilijkheden om opgewonden te raken, seks als een verplichting zien, emoties van toorn, minachting of schuld bij aanraking, emotionele afstandelijkheid tijdens seks en ongepaste seksuele praktijken.

Angst voor intimiteit is een van de meest voorkomende aandoeningen onder de Nederlandse bevolking. Volgens onderzoek van de Hogeschool heeft 19,6% van de Nederlanders last van een of andere vorm van angst, wat het belang van het identificeren van de oorzaken onderstreept. 

Andere oorzaken

Enkele andere mogelijke oorzaken van angst voor intimiteit zijn:

 • Geschiedenis van fysiek of verbaal geweld
 • Angst om verloren te gaan in een relatie
 • Verwaarlozing door ouders 
 • Verlatingsproblemen

Welk effect kan angst voor intimiteit hebben op relaties?

Angst voor intimiteit kan je leven enorm beïnvloeden, vooral als je een liefdesrelatie hebt. Volgens onderzoek kunnen angststoornissen een nadelige invloed hebben op de kwaliteit van een partnerrelatie.

Angst voor nabijheid kan leiden tot het onthouden van genegenheid of het opwerpen van barrières voor emotionele of seksuele genegenheid. Als je partner dit niet weet of niet begrijpt, kan hij zich ongewenst en onbemind voelen.

Andere effecten zijn onder meer:

 • ‘Serial dating’ of het hebben van meerdere kortetermijnrelaties 
 • Relaties ondermijnen door veeleisend en te kritisch te zijn
 • Sociaal isolement
 • Paniekstoornis
 • Depressie en drugsverslaving

Hoe de angst voor intimiteit te overwinnen?

Je angst beheersen en de angst voor intimiteit overwinnen kan ingewikkeld zijn, maar hier zijn enkele managementbenaderingen die kunnen helpen. 

Online cursus angstbeheersing

Angst voor angst kan, net als elke andere vorm van angst, worden behandeld door je in te schrijven voor een online cursus angstbeheersing. 

Deze cursussen zijn bedoeld om de triggerfactoren te identificeren en een behandelingsoptie te bespreken die voor u werkt.

Therapie

therapie-naar-doel-moeilijkheid-met-fysiek-contact

Therapie kan u helpen de onderliggende redenen voor angst voor angst te identificeren en u te helpen om te gaan met onderdrukte problemen. Bovendien kan het u ook helpen de triggers te analyseren en te werken aan het verbeteren van uw toestand. 

Waardeer jezelf

Elke verbinding brengt een bepaald risico met zich mee. Toch zijn veel hechte relaties de moeite waard, ook al duren ze niet oneindig lang.

Je bent niet foutloos, maar een mogelijke liefdespartner ook niet. Het zegt niets over uw waarde als iemand een relatie met u beëindigt.

Communicatie

Praten met mensen en het aanpakken van de angst voor intimiteit, zoals elk ander probleem, kan u helpen uw zorgen met uw dierbaren te communiceren. Accepteer dat je niet alleen bent op dit pad en dat een luisterend oor en een snikkende schouder kunnen helpen bij de angst voor intimiteit.

De conditie accepteren

Het accepteren van het concept is cruciaal voor het beheersen van de angst voor intimiteit. Het is de eerste stap om te erkennen dat u een probleem heeft. Na de acceptatie kunt u toewerken naar behandeling of medicijnen. 

Veel Gestelde Vragen:

Is het normaal om bang te zijn voor intimiteit?

Hoewel het normaal is om een ​​beetje bang te zijn voor intimiteit, is angst ervoor niet normaal. Integendeel, angst voor intimiteit is een psychisch gezondheidsprobleem dat kan leiden tot sabotage en isolatie van relaties.

Hoe hou je van iemand die bang is voor intimiteit?

U kunt uw communicatie met uw dierbaren verbeteren en het probleem op een niet-confronterende manier bespreken. Empathie en mindfulness zijn de sleutels tot het verbeteren van je relatie met iemand met een angst voor intimiteit. 

Therapie, aanpassing van de levensstijl, ademhaling en lichaamsbeweging kunnen ook een essentiële rol spelen bij het omgaan met een persoon met angst voor intimiteit.

Wat doet een gebrek aan intimiteit met een vrouw?

Gebrek aan intimiteit en emotionele connectie kan een negatieve invloed hebben op de emotionele en mentale gezondheid van vrouwen. Omdat vrouwen beter reageren op emoties, zullen frustratie, stress en angst uiteindelijk leiden tot depressie als ze niet de kans krijgen om contact te maken met anderen.

Samenvatting

Angst voor intimiteit is een soort angststoornis die kan leiden tot sabotage en isolatie van relaties. Het kost tijd en geduld, maar met deskundige hulp kunt u uw zorgen overwinnen en zinvolle relaties met anderen opbouwen.

U kunt de invloed ervan op uw leven verminderen door triggers zoals drugs en alcohol te vermijden, een betrouwbaar netwerk van vrienden en familie te ontwikkelen en therapie te krijgen wanneer u symptomen ziet. Deelnemen aan een cursus angstaanval– of paniekaanvallen kan u ook helpen uw dagelijkse gesprek te hervatten. Probeer praktische tips tegen paniekaanvallen. Als het probleem echter aanhoudt of verergert, zoek dan medische hulp.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.