Iedereen heeft een andere mate van angst voor verandering. Daarom hebben we comfortzones. Je staat niet alleen in je gevoelens over verandering. De neurowetenschap heeft inderdaad onthuld dat verandering in onze hersenen in onze hersenen verwant is aan falen. Vanwege hoe onaangenaam de gerelateerde gewaarwordingen kunnen zijn, zouden veel mensen verandering liever vermijden.

Hoewel het begrijpelijk is om bang te zijn voor verandering, kunnen sommigen met iets ernstigers te maken hebben. Dat staat bekend als metathesiofobie, wat verlammend en uitdagend is om mee te leven.

angst voor verandering

Reden voor angst voor verandering

We hebben meer controle over het resultaat als we ervoor kiezen om iets te veranderen, zoals verhuizen naar een ander huis of van baan veranderen. Omgekeerd voelen we ons machteloos als de verandering wordt teweeggebracht door factoren buiten onze controle, zoals een baas, een pandemie of een ongeval.

Angst voor verandering is een evolutionaire eigenschap die teruggaat tot in de oudheid. Evolutionair gezien is onze geest geprogrammeerd om regelmaat en stabiliteit te zoeken. Onze voorouders hielden van consistentie omdat ze intuïtief begrepen dat verandering vaak leidde tot een gebrek aan veiligheid.

We zullen onderzoeken wat het betekent om bang te zijn voor verandering, frequente symptomen van metathesiofobie, hoe te leven met dergelijke emoties en hoe ze te overwinnen.

Veelvoorkomende symptomen van angst voor verandering (Metathesiofobie)

Mensen die overweldigd worden door hun angst voor verandering, zijn meer geneigd nieuwe omgevingen te mijden. Als gevolg hiervan missen ze vaak nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te proberen. Ze aarzelen misschien om doelen te stellen of hun standpunt te veranderen. Ze kunnen zelfs verstrikt raken in giftige relaties of bezigheden waar ze een hekel aan hebben, wat kan leiden tot spanning, zorgen, pijn, wanhoop en een gebrek aan energie.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen die verband houden met angst voor verandering.

 • Wanneer een situatie niet kan worden vermeden, gaat deze gepaard met enorme zorgen, stress en angst
 • Intense angst en angst als reactie op nieuwe omstandigheden of veranderingen
 • Grote maatregelen nemen om verandering te voorkomen, zelfs als dit betekent dat uw persoonlijke of professionele leven in gevaar wordt gebracht
 • Verhoogde bezorgdheid als de verandering nadert
 • De wetenschap dat de angst onterecht is, maar het onvermogen om deze onder controle te krijgen
 • Paniekaanvallen worden gekenmerkt door symptomen als snelle hartslag, zweet of kortademigheid. Volg in dit geval de tips tegen paniekaanval.

Stel dat je deze symptomen ernstig of continu ervaart, die nadelige gevolgen hebben voor jouw leven. In dat geval heb je misschien een bepaalde fobie en zou je baat kunnen hebben bij het werken met een therapeut.

Wat veroorzaakt angst voor verandering?

Iedereen is bang voor verandering. Verandering, vooral onmiddellijke of plotselinge verandering, is altijd stressvol. Het probleem ontstaat wanneer angst voor verandering lethargie in de hand werkt. Enkele van de belangrijkste oorzaken van angst voor verandering worden als volgt opgesomd:

 • Onveiligheid
 • Veranderingen in het leven die emotioneel ongemak veroorzaken
 • Angst voor veranderingen in de omgeving of omstandigheden
 • Paniekstoornis
 • Nieuwe mensen ontmoeten
 • Het verleden
 • Faalangst
 • Ouderschap
 • Overgevoeligheid /Persoonlijkheid

Als je langdurig aan deze factoren wordt blootgesteld, is de kans groot dat u angst voor verandering ontwikkelt.  

Hoe de angst voor verandering te overwinnen?

Hier zijn enkele beproefde methoden om je angst voor verandering te overwinnen. Natuurlijk heeft iedereen zijn oefening nodig om het perfecte antwoord te vinden; de volgende suggesties zijn echter een uitstekende plek om te bepalen wat voor u werkt:

Online cursus angstbeheersing 

Door u in te schrijven voor een online training kan angst of angst worden aangepakt. Deze lessen zijn bedoeld om triggerfactoren te identificeren en behandelingsopties uit te leggen die voor u geschikt zijn.

Stop met overdenken

Onzekerheid of het vooruitzicht om te verliezen wat bekend is, kan verlammend werken, maar te veel nadenken en piekeren kan de zaken nog ingewikkelder maken. In plaats van te veel na te denken, moet u in het huidige moment zijn en uw beslissingen baseren op wat zich direct voor u bevindt. 

Door dingen te beperken, wordt de mentale last van besluitvorming verminderd en komt het in de goede richting. Het kan even duren, maar je zult snel merken dat de situatie niet zo verschrikkelijk was als je aanvankelijk dacht.

Leef een gezond leven

angst-voor-verandering-tips-gezond-leven

Creëer een innerlijk reservoir van veerkracht door voldoende te slapen, goed te eten en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. 

Houd uw stressniveaus in de gaten en neem rustige perioden in uw dag op met behulp van meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen. Neem daarnaast deel aan zelfzorgactiviteiten zoals lezen, naar muziek luisteren en lachen met vrienden.

Train je hersenen

Neem preventieve voorzorgsmaatregelen en leer je hersenen om je angst voor verandering te verminderen. Begin met het maken van kleine wijzigingen in uw routine. 

Neem kleine risico’s door nieuwe ervaringen in je leven op te nemen, zoals het leren van een nieuwe taal, het proberen van vers voedsel of het nemen van een alternatieve route naar je werk. Door nieuw gedrag aan te nemen dat basispatronen doorbreekt, vergroot u uw aanpassingsvermogen en flexibiliteit om te veranderen.

Praat met je vrienden en familie

Beschouw betrouwbare vrienden en familie als bronnen voor advies, ondersteuning, kennis en ideeën. Ze kunnen op zijn minst helpen om je op te vrolijken, je problemen te kalmeren en een nieuw perspectief te bieden. Het is van cruciaal belang voor uw welzijn om in een sfeer te zijn waarin u zich gevoed en gewaardeerd voelt.

Therapieën

Verschillende therapieën kunnen helpen om de angst voor verandering te verminderen. U kunt uw klachten bijvoorbeeld verbeteren door groepstherapie, gesprekstherapie, neurolinguïstische therapie, gedragstherapie en het opschrijven van uw gevoelens.

Zoek professionele hulp

professionele hulp om angst voor verandering te behandelen

Overweeg counseling als je hulp nodig hebt bij het omgaan met je angst voor verandering. Door met een therapeut te praten, kunt u op de juiste manier omgaan met uitdagende emoties en krijgt u de hulp die nodig is om uw zorgen het hoofd te bieden. 

Belangrijker nog, counseling kan u een veilige ruimte bieden om over uw problemen te praten, openlijk uw gedachten te uiten en problematische reacties te ontdekken. 

Je leert effectieve coping-technieken en -methoden om je situatie te herkaderen in samenwerking met je counselor of therapeut om je aan te passen om gezond te veranderen.

Verandering hoeft niet angstaanjagend te zijn. Met een beetje moeite en de hulp van anderen kun je leren om je angst voor verandering effectief te beheersen.

Veel Gestelde Vragen:

Is het normaal om bang te zijn voor verandering?

We zijn bang voor verandering omdat de resultaten niet bekend zijn. Onze geest is bedraad om troost te vinden in het weten. 

Als we niet weten wat er gaat gebeuren, bedenken we scenario’s die ons zorgen baren. Het is moeilijk voor mensen om verder te gaan als er een einde komt aan iets bekends.

Hoe noem je iemand die bang is voor verandering?

Hoewel er geen specifieke term is voor een persoon die bang is voor verandering, staat de aandoening bekend als metathesiofobie.

Waarom is het moeilijk om verandering te accepteren?

Het is moeilijk om verandering te accepteren omdat mensen bang zijn iets waardevols te verliezen of zich niet aan nieuwe manieren aan te kunnen passen.

Hoe word ik comfortabel met verandering?

De eerste stap om vertrouwd te raken met verandering, is vaststellen waarom je bang bent voor verandering. De volgende stap is het plannen van de aangenomen strategie, zodat u de controle over de verandering kunt voelen. 

Als de angstaanval aanhoudt, probeer dan therapie, counseling, medicatie of praat met je steungroep om optimistisch te zijn over de verandering.

Samenvatting

 Angst voor verandering wordt geclassificeerd als een angststoornis, een veelvoorkomende vorm van geestesziekte. We zijn bang voor het onverwachte. De meeste schokken van het leven veranderen echter in mooie herinneringen. Je hebt geen controle over je leven. Het zit in de menselijke natuur om bang te zijn voor verandering. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om de baas te willen zijn. Dit is om te overleven en te verdedigen.

Het leven is echter onvoorspelbaar onverwacht. Als gevolg hiervan is het van cruciaal belang om het onbekende te leren omarmen en een opgewekte houding aan te nemen wanneer u met verandering wordt geconfronteerd.

Iedereen krijgt wel eens te maken met de angst voor verandering, dus misschien kunnen enkele van de volgende suggesties en tactieken je helpen om zo’n angst te overwinnen en je tot actie aan te zetten!

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.