De menopauze is de fase in het leven van een vrouw waarin haar menstruatiecyclus tot stilstand komt door lagere hormoonspiegels. Het komt meestal voor tussen de 45 en 55 jaar en begint na 12 maanden zonder menstruatie.
De tijd waarin het lichaam het einde van de reproductieve jaren nadert en de overgang naar de menopauze, staat bekend als de perimenopauze. Het wordt gekenmerkt door fluctuerende niveaus van oestrogeen en progesteron in het lichaam. Vrouwen ervaren onder andere onregelmatige menstruatie, opvliegers en stemmingswisselingen. 8 op de 10 vrouwen ervaren op zijn minst enige overgangsklachten.
Voor sommige vrouwen is de overgang naar de menopauze – die zeven tot veertien jaar duurt – en de postmenopauze een soepel proces. Ze voelen zich opgelucht dat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over pijnlijke menstruaties en zwangerschap. Er zijn echter vrouwen die extreme angst, prikkelbaarheid en gezondheidsproblemen ervaren tijdens hun menopauze en vatbaar worden voor paniekaanvallen.
Menopauze en depressie zijn nauw met elkaar verbonden, aangezien vrouwen met premenstruele psychische aandoeningen zoals PMS en postpartumdepressie vaker last hebben van menopauze-angststoornis en paniekaanvallen. Als er niets aan gedaan wordt, kunnen deze paniekaanvallen de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen schaden en een negatieve invloed hebben op hun relaties met mensen die dicht bij hen staan.
Waarom voel je stress tijdens de menopauze?

Menopauze en stress zijn nauw met elkaar verbonden. Tijdens de perimenopauze en de menopauze hebben fluctuerende niveaus van hormonen invloed op de neurotransmitters en biochemische activiteiten van uw hersenen. Dit beïnvloedt op zijn beurt de productie van stemmingsregulerende hormonen zoals dopamine en serotonine en resulteert in stemmingswisselingen en angstgevoelens.
Lage oestrogeenspiegels tijdens de perimenopauze en menopauze veroorzaken de verhoogde productie van het stresshormoon cortisol, wat resulteert in overgangsangst en paniek.
Bovendien kan een daling van de oestrogeenspiegels in het lichaam ook leiden tot opvliegers, een veel voorkomende klacht van vrouwen in de menopauze. Deze opvliegers kunnen een bron van angst zijn, vooral ‘s nachts omdat ze je slaapcyclus verstoren. Extreme stress kan soms de vorm aannemen van paniekaanvallen.
Vrouwen klagen tijdens hun overgangsfase vaak over paniekaanvallen in de menopauze ‘s nachts en geloven ook dat er een nauw verband bestaat tussen de menopauze en paniekaanvallen tijdens het rijden. Tijdens een paniekaanval ervaren ze scherpe pijn op de borst, rillingen en meer zweten. Als stress en paniekaanvallen frequent worden tijdens de menopauze, moet een arts worden geraadpleegd voor behandeling.
Wat zijn de symptomen van menopauzale angst en angst?

Angst wordt vaak ervaren tijdens de menopauze en kan zich op verschillende manieren in je lichaam manifesteren. Hier zijn enkele symptomen van extreme angst en angst tijdens de perimenopauze en menopauze:
- Slapeloosheid of verstoorde slaap
- Vergeetachtigheid en moeite met concentreren
- Slecht gevoel van welzijn
- Hoge bloeddruk en verhoogde hartslag
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Spierspanning
- Duizeligheid
- Verhoogde opvliegers
- Paniekaanvallen, gekenmerkt door hartkloppingen , pijn op de borst, zweten en moeite met ademhalen
Oorzaak van paniekaanvallen tijdens de menopauze

Hormonen zijn de belangrijkste oorzaak van paniekaanvallen tijdens de menopauze. De twee belangrijkste hormonen die een rol spelen bij het opwekken van angst zijn oestrogeen en progesteron.
Een balans van de oestrogeenspiegels in het lichaam is essentieel om paniekaanvallen te voorkomen. Als de oestrogeenspiegels laag worden, resulteren ze in opvliegers en nachtelijk zweten, waardoor de menopauze en angst ‘s nachts een probleem worden. De plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur, irritatie en verstoring van de slaap kunnen sneeuwballen in een paniekaanval.
Oestrogeen is ook nauw verbonden met andere hormonen zoals het gelukshormoon serotonine en het stresshormoon cortisol. Een daling van de oestrogeenspiegels tijdens de menopauze verhoogt de cortisolspiegels en verlaagt de serotoninespiegels, wat resulteert in extreme stress en kan leiden tot een paniekaanval.
Fluctuatie van progesteron speelt ook een rol bij het veroorzaken van paniekaanvallen. Een van de effecten van een uitgebalanceerd niveau van progesteronafscheiding in het lichaam is dat het de hersenen kalmeert. Wanneer de progesteronspiegels tijdens de menopauze dalen, lijden de hersenen aan verhoogde angst die een paniekaanval kan veroorzaken.
Hoe cortisol de menopauze beïnvloedt

Cortisol is een van de stresshormonen die door de bijnieren wordt geproduceerd. Het komt samen met adrenaline vrij, en samen bereiden deze twee hormonen het lichaam voor op zijn “vecht- of vluchtreactie” op paniek en angst. Angst tijdens de menopauze leidt tot hogere niveaus van cortisol in het lichaam, wat op zijn beurt resulteert in meer stress.
Verhoogde productie van cortisol is verantwoordelijk voor het verergeren van de symptomen van de menopauze. Slapeloosheid, comfort-eten, gewichtstoename en vermoeidheid kunnen allemaal worden toegeschreven aan dit bijnierstresshormoon. Pijn in het lichaam, weinig zin in seks, stemmingswisselingen en spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel zijn ook het gevolg van een hoog cortisolgehalte.
Een van de ergste effecten van hoge cortisolspiegels op de menopauze is het risico op paniekaanvallen, die optreden als gevolg van overmatige en onbeheersbare angst en een bedreiging vormen voor het fysieke en mentale welzijn van een persoon.
Hoe angst, stress en paniek tijdens de menopauze te voorkomen?

Vrouwen die moeite hebben hun angst onder controle te houden en het gevoel hebben dat ze gek worden van menopauzesymptomen, moeten het belang van menopauze en perimenopauze-paniekaanvalbehandelingen begrijpen, zodat ze hun mentale en fysieke welzijn kunnen waarborgen. Hier zijn enkele manieren om met angst, stress en paniek in deze moeilijke levensfase om te gaan
Haal diep adem

Langzaam en diep ademen is een van de snelste manieren om met angst en paniekaanvallen om te gaan, aangezien ze de zuurstof naar je hersenen stromen en je zenuwen kalmeren. Dit helpt je hersenen opnieuw te focussen en helder te denken.
Een van de effectieve ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om stress te voorkomen, is door een hand op je buik te leggen, je ogen te sluiten en in te ademen alsof je een bloem ruikt. Adem dan langzaam uit, alsof je een kaars uitblaast.
Oefeningen

Lichamelijke activiteiten zoals lichaamsbeweging helpen angst, stress en paniek tijdens de menopauze te voorkomen, omdat ze gelukkige, stressverlichtende hormonen zoals endorfine vrijgeven. Lichaamsbeweging ontspant het lichaam en vermindert spierspanning.
Sporten hoeft niet beperkt te blijven tot de sportschool. Je kunt kiezen voor yoga, thuis stretchen door online tutorials te bekijken of zelfs hardlopen in het park.
Verminder uw inname van cafeïne

Cafeïne kan een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van angst- en paniekaanvallen tijdens de menopauze, omdat het de hartslag, bloeddruk en de aanmaak van cortisol in het lichaam verhoogt. Dit veroorzaakt stress.
Daarom moet u proberen uw dagelijkse koffie-inname te beperken tot niet meer dan één kopje per dag en ook de hoeveelheid koolzuurhoudende dranken die u consumeert in de gaten houden, aangezien deze cafeïne bevatten, zij het in kleine hoeveelheden.
Hormoontherapie

Hormoontherapie kan ook helpen bij het omgaan met menopauzale depressie, bij het voorkomen van stress en voorkom paniekaanvallen. Artsen schrijven medicijnen voor met oestrogeen en progesteron, zodat ze de effecten van cortisol kunnen tegengaan en de aanmaak van serotonine in het lichaam kunnen stimuleren om angst te verminderen.
Hormoontherapie mag echter niet worden uitgevoerd zonder overleg met een arts, omdat het meerdere bijwerkingen heeft en op zichzelf niet kan helpen om met stress om te gaan.
Cursussen Angstbeheersing

Als u de perimenopauze, menopauze, postmenopauze en angst niet zelf kunt behandelen, aarzel dan niet om specialisten te raadplegen.
U kunt kiezen voor online angstbeheersingscursussen waar u kunt praten met counselors en therapeuten die u deskundig advies geven over hoe u met uw situatie kunt omgaan, zodat u kunt voorkomen dat u het slachtoffer wordt van stress en paniek.
Veel Gestelde Vragen:
Hoe voelt menopauzale angst?
Angst voor de menopauze neemt de vorm aan van slapeloosheid, depressie, vermoeidheid, gespannen spieren en stemmingswisselingen. Het wordt ook gekenmerkt door vergeetachtigheid, paniekaanvallen en prikkelbaarheid.
Hoe lang duurt de angst voor de menopauze?
De tijdsperiode voor het ervaren van angst voor de menopauze verschilt van persoon tot persoon. Bij sommige vrouwen verdwijnt het binnen een paar dagen, bij sommigen duurt het een paar maanden en in een paar gevallen duurt het jaren. Als uw angst langer dan twee weken aanhoudt, moet u een arts raadplegen.
Veroorzaakt een laag oestrogeengehalte paniekaanvallen?
Ja, lage oestrogeenspiegels kunnen leiden tot paniekaanvallen omdat ze de niveaus van het stressverlichtende hormoon serotonine in het lichaam verlagen en de niveaus van het stresshormoon cortisol verhogen. Deze onbalans in hormoonspiegels leidt tot angst en paniek.
Kunnen menopauze en angst hartkloppingen veroorzaken?
Ja, lagere niveaus van oestrogeen in het lichaam samen met angst, overstimulering van het hart en verhoging van de bloeddruk, waardoor hartkloppingen ontstaan.
Samenvatting
De menopauze is een fase in het leven van een vrouw tussen de 45 en 55 jaar waarin haar menstruatiecyclus stopt. Hoewel de menopauze voor sommige vrouwen een gemakkelijk proces is, ervaren velen dat ze angst ervaren en het slachtoffer worden van paniekaanvallen. Deze angst wordt veroorzaakt door de fluctuatie van hormonen in het lichaam, zoals oestrogeen en progesteron.
Een verandering in de oestrogeenspiegels verhoogt het cortisolgehalte, wat de symptomen van de menopauze verergert en leidt tot meer stress. Enkele van deze symptomen zijn zweten, misselijkheid en hoofdpijn.
Om angst tijdens de menopauze te voorkomen, moeten bepaalde maatregelen worden genomen. Twee van de meest effectieve manieren om stress en paniek onder controle te houden, zijn diep ademhalen en deelnemen aan online cursussen over angstaanval beheersing.