Angst voor spreken in het openbaar is een van de meest voorkomende vormen van angst. Van lichte nervositeit tot complete paniekaanvallen, het kan van invloed zijn op uw persoonlijke, academische en professionele relaties. 

De angst om met de menigte te praten komt vrij vaak voor en kan fysieke symptomen veroorzaken zoals overmatig zweten, hoge toon, trillende stem en trillen. Je kunt deze angst overwinnen door voorbereiding, doorzettingsvermogen en een beetje hulp en begeleiding.  

Volgens onderzoek van de Hogeschool lijdt 19,6% van de Nederlanders aan een vorm van angst, wat het belang van het identificeren van de oorzaken benadrukt. 

Met voorbereiding en volharding kunt u uw angst overwinnen en deelnemen aan spreekbeurten in het openbaar. Als presentatoren ervaren we allemaal kriebels en anticipatieangst voor onze presentaties. Maar eerst is het essentieel om de onderliggende oorzaken, triggers en behandelingsstrategieën te identificeren om u te helpen de presentatieangst te beheersen. 

Wat veroorzaakt presentatieangst?

De meeste fobieën ontstaan ​​vanuit het niets en beginnen vaak in de kindertijd of vroege volwassenheid. Een fobie kan zich echter ontwikkelen door een combinatie van genetische aanleg en andere omgevings-, biologische en psychologische variabelen. Mensen die bijvoorbeeld bang zijn om in het openbaar te spreken, kunnen bang zijn om in verlegenheid te worden gebracht of afgewezen te worden.

Enkele andere mogelijke oorzaken van presentatieangst zijn:

  • Nervositeit
  • Stress
  • Angst
  • Paniekstoornis
  • Prestatieangst
  • Angst om vernederd te worden door het publiek
  • Geschiedenis van traumatische ervaringen in het verleden

Aangezien meerdere oorzaken kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van presentatieangst, wordt het cruciaal voor de behandeling om de oorzaak identificeren. 

Symptomen van presentatieangst

Afhankelijk van het individu kan spreekangst of angst zich anders manifesteren. Hier zijn enkele van de veelvoorkomende symptomen die verband houden met presentatieangst. 

  • Spreken in het openbaar vermijden 
  • Opvliegers voelen
  • Verhoogde hartslag
  • Schudden
  • Zweten
  • Lichaamsspanning
  • Lichamelijk ongemak
  • Angst om fouten te maken
  • Misselijkheid
  • Paniekaanval

U kunt zich teleurgesteld, ongelukkig of overweldigd voelen door deze symptomen. Als gevolg hiervan wilt u misschien koste wat kost spreken in het openbaar vermijden.

Hoe presentatieangst overwinnen?

Het beheersen van uw angst en het overwinnen van uw angst voor spreken in het openbaar kan moeilijk zijn, maar hier zijn enkele technieken die u kunnen helpen.

Online lessen angstbeheersing 

Presentatieangst is een vorm van angst die gemakkelijk te beheersen is. Er bestaan online cursussen voor angstbeheersing, waarmee u de symptomen kunt identificeren en beheerstrategieën leert toepassen die voor u werken. 

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie


Cognitieve gedragstherapie (CGT) is psychotherapie die is ontworpen om u te helpen omgaan met schadelijke denkpatronen die uw ideeën en gedrag kunnen beïnvloeden, zoals het vermijden van spreken in het openbaar. CGT is bijvoorbeeld gunstig bij de behandeling van sociale angst veroorzaakt door angst voor spreken in het openbaar.

Virtual Reality Exposure Training

Virtual reality kan blootstelling aan potentieel angstaanjagende situaties minder angstaanjagend maken. Bovendien kan deze gereguleerde blootstelling een veilige therapieomgeving bieden voor patiënten om hun spreekvaardigheid in het openbaar te oefenen.

Visualisatietechnieken

Probeer visualisatie als een andere methode om je angst voor spreken in het openbaar te overwinnen. U kunt visualisatiemethoden gebruiken om u voor te stellen dat u met succes een toespraak of presentatie houdt. Visualisatie is een strategie die kan worden gebruikt om de spreekprestaties te verbeteren en de zelfgepercipieerde spraakangst te minimaliseren.

Ademhalingsoefeningen

ademhalingsoefeningen-voor-presentatieangst

Ademhalingsoefeningen kunnen u helpen te ontspannen en de bloedcirculatie door het hele lichaam, inclusief de hersenen, te verbeteren. Bovendien kan het je lichaam en geest helpen ontspannen, de vlucht- en vechtmodus van het lichaam beheersen, wat resulteert in spierontspanning. 

Door een pauze te nemen en oefeningen te doen voordat u voor het publiek spreekt, kunt u ontspannen en ziet u er beheerst uit. 

Veel Gestelde Vragen:

Waarom zijn we bang voor presentaties?

We zijn bang voor presentatie vanwege de angst om geconfronteerd te worden met een menigte onbekenden. Bovendien kunnen angst om beoordeeld te worden en een laag zelfbeeld ons bang maken voor presentaties.

Waarom is spreken in het openbaar zo eng?

Spreken in het openbaar is eng omdat je in het middelpunt van de belangstelling staat en alles wat je doet voor iedereen zichtbaar is. Deze constante controle maakt spreken in het openbaar eng.

Hoe vaak komt angst voor spreken in het openbaar voor?

Angst voor spreken in het openbaar of glossofobie is een veel voorkomende angst die 15 tot 30 procent van de bevolking treft. Het wordt gekenmerkt door nervositeit, stress, hartkloppingen en trillen.

Is het normaal om zenuwachtig te zijn voor een presentatie?

Ja, nerveus zijn over het presenteren van je punt aan een menigte is normaal. Maar als deze nervositeit lichamelijke klachten veroorzaakt, kan het zijn dat je presentatieangst hebt.

Samenvatting

Presentatieangst is een angststoornis die kan leiden tot isolement en slechte academische prestaties. Het kost tijd en geduld, maar met deskundige hulp kunt u uw zorgen overwinnen, uw standpunt presenteren en uw ideeën delen.

U kunt de impact ervan op uw leven verminderen door triggers zoals drugs en alcohol te vermijden, een betrouwbaar netwerk van vrienden en familie te creëren en hulp tegen paniekaanvallen te zoeken wanneer de symptomen optreden. Deelnemen aan een cursus angstaanval– of paniekaanvaltherapie kan u ook helpen de normale communicatie te hervatten. Als de aandoening aanhoudt of verergert, zoek dan medische hulp.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.