Angst om de controle te verliezen is een veel voorkomende angst onder mensen. Deze angst komt voort uit de behoefte om een gevoel van zekerheid te hebben en de toekomst accuraat te kunnen voorspellen. Wanneer je dat niet kunt, leef je in een staat van zorgen en angst. Je bent altijd angstig en in paniek, je afvragend wat je hierna zult doen. Rekenen en situaties inschatten. Je gedachten en gedragingen herhaaldelijk controleren. Deze angst om de controle te verliezen houdt je altijd op je tenen en op het randje. 

Je kunt je voorstellen wat een onbevredigend en turbulent leven iemand met de angst om de controle te verliezen of gek te worden zou hebben. Laten we eens in detail treden over deze angst, en hoe je ermee om kunt gaan.

Lees verder om meer te weten te komen over deze angst in detail, wat zijn de symptomen, en manieren om het te overwinnen, zodat het niet je gemoedsrust ruïneert.

Wat is angst om de controle te verliezen?

Wat is angst om de controle te verliezen

De angst om de controle te verliezen is wanneer je bang bent dat je de controle over je gedachten en gedrag zult verliezen. Je zou je gezond verstand en rede kunnen verliezen, en een gek kunnen worden die vernieling en schade zou aanrichten aan de mensen en plaatsen om hen heen. 

Angst om de controle te verliezen wordt vaak in verband gebracht met een psychiatrische aandoening die Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCD) wordt genoemd. OCD omvat zowel obsessies als dwanghandelingen. Obsessies zijn opdringerige gedachten die hardnekkig zijn. Dwanghandelingen zijn de gedragingen die je doet om de opdringerige gedachten en de angsten die ze veroorzaken te minimaliseren. 

Obsessies kunnen bijvoorbeeld ongewenste en ongepaste gedachten zijn over seks, dood en geweld. Je kunt steeds terugkerende gedachten hebben over:

  • Iets vergeten
  • Iets belangrijks kwijtraken
  • Verliezen 
  • Het veroorzaken van gevaar
  • Besmetting met ziektekiemen

Om van deze gedachten af te komen en de angst die ze veroorzaken te verminderen, begin je dwanghandelingen te volgen. Je blijft dingen herhalen zodat je ze niet vergeet. Je besteedt buitensporig veel tijd en energie aan het regelen, schoonmaken en controleren van dingen. 

Iemand die angst heeft om de controle te verliezen, is in gedachten bezig met wat er zou kunnen gebeuren als hij of zij de controle zou verliezen. Dit kan ertoe leiden dat je je angstig en gestrest voelt, en dat je situaties vermijdt waarin je het gevoel hebt dat je de controle zouden kunnen verliezen.

Als je angst hebt om de controle te verliezen, is het belangrijk te begrijpen dat dit een veel voorkomend gevoel is en dat er manieren zijn om ermee om te gaan.

Wat is de behandeling voor Obsessief-Compulsieve Stoornis – Hoe los je de angst voor controleverlies op?

Obsessief-Compulsieve Stoornis

Om te beginnen: de angst om de controle te verliezen betekent niet dat je zeker Obsessieve compulsieve stoornis OCD hebt. Wel is het zo dat als de angst toeneemt en verergert, dit kan leiden tot OCD. Het beste wat je dus kunt doen is je angst zo snel mogelijk behandelen, zodat het niet nog meer problemen veroorzaakt en je weer het onbevangen leven kunt gaan leiden dat je verdient. 

Als je denkt dat je een compulsieve angst hebt ontwikkeld om de controle te verliezen, dan is dit wat je kunt doen: 

1. Therapie voor angst 

Vaak worden angsten veroorzaakt door hoge stress en angst. Wanneer het lichaam door angst en stress gaat, wordt de amygdala in je hersenen actiever en wordt de cortex (verantwoordelijk voor denken en rationaliseren) inactief. Stress is bovendien een van de meest voorkomende oorzaken van misselijkheid. Er ontstaat een gevoel van urgentie en gevaar, en je bent niet in staat om na te denken en te rationaliseren. Je begint het gevoel te krijgen dat je de controle over je gedachten en handelingen gaat verliezen. 

Je kunt er het beste voor zorgen dat je het probleem bij de wortel aanpakt, d.w.z. stress en bezorgdheid. Als je niet in staat bent om je stress te beheersen en het gevoel hebt dat je angst alleen maar toeneemt, kun je het beste naar een geestelijke gezondheidsdeskundige gaan. Het is waarschijnlijk dat je Cognitieve Gedragstherapie krijgt waarbij je therapeut je praktische tips zal geven om je angst te overwinnen en om te gaan met opdringerige gedachten en dwangmatig gedrag. Hoe dan ook, voor iedereen die het gevoel heeft de controle te verliezen, is het belangrijk om te begrijpen wat stress is en hoe ermee kan worden omgegaan.

Je kunt blootstellingstherapie krijgen waarbij je wordt gevraagd de angst onder ogen te komen en te zien wat er gebeurt. Uiteindelijk zul je je realiseren dat je angst slechts zo krachtig is als je zelf toestaat. Als je dit accepteert, is er geen weg meer terug en lijden in stilte. Daarom, als je denkt dat je een angst hebt om de controle te verliezen, moet je jezelf een plezier doen en professionele hulp zoeken. 

2. Controleverlies confronteren met meditatie

Zoals we hebben besproken, ontstaat de angst om de controle te verliezen wanneer je gestrest bent en de amygdala (het angstgedeelte van je hersenen) actief is en de cortex (het denkgedeelte van de hersenen) inactief is. 

Het lichaam heeft een verhoogde hoeveelheid stresshormonen, waardoor je angstig en in paniek raakt. Probeer in dit geval jezelf bij elkaar te rapen en haal diep adem om jezelf te kalmeren. Relativeer wat paniekaanvallen zijn. Ga vijf minuten in een hoekje zitten. Doe ademhalingsoefeningen en richt je aandacht op je gedachten. Richt ze op positiviteit. Herhaal tegen jezelf dat je krachtig bent en dat je alles onder controle hebt. 

Dit helpt om mentaal op een betere plek te komen, en de frisse zuurstof verlaagt je bloeddruk en stressniveau. Als je hulp nodig hebt bij het beheersen van paniekaanvallen thuis zonder een hulpverlener te zien, overweeg dan om te kijken naar een cursus paniekaanvallen, die je tools en tactieken kan leren om je te helpen omgaan met je aandoening.

3. Overwin de angst voor controleverlies door ontspanningstherapie

Als je het gevoel hebt dat meditatie je niet helpt en je zou graag de steun van een professional willen, voel je vrij om dat te doen. Ontspanningstherapie kan je helpen je angst om de controle te verliezen te overwinnen. Deze vorm van therapie kan je helpen je lichaam en geest te leren ontspannen, waardoor je meer controle over je angst ervaart. Ontspanningstherapie kan technieken omvatten zoals ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en visualisatie. Deze technieken kunnen u helpen de controle over uw lichaam en geest te krijgen, wat kan helpen angstaanvallen te voorkomen.

Wat ervaar je tijdens angst voor controleverlies?

Wanneer je angst hebt om de controle te verliezen, kun je een reeks symptomen ervaren die het moeilijk kunnen maken om in je dagelijks leven te functioneren. Enkele van de meer voorkomende symptomen zijn:

1. Angst voor schade 

Angst om de controle te verliezen kan ook de angst voor schade met zich meebrengen. Je bent bang dat je de controle verliest en iemand pijn doet. Erger nog, deze persoon zou de persoon kunnen zijn van wie je houdt. Daarom blijf je denken aan en bang zijn voor de situatie.

Je bent misschien niet alleen bang om je controle te verliezen en iemand fysiek pijn te doen, maar je bent ook bang om iemand pijn te doen met harde woorden. Je denkt: “Wat als ik iets enorm gemeens tegen hem zeg?” “Wat als ik doorsla en stomme dingen zeg?” “Wat zullen de mensen wel niet van me denken?” en andere dergelijke gedachten. 

2. Opdringerige gedachten 

Als je bang bent dat je de controle verliest, begin je te denken aan alle dingen die je zou doen als dat gebeurt. Meestal zijn deze gedachten beangstigend, alsof je iets vreselijks gaat doen. 

Deze gedachten kunnen variëren in intensiteit en duur. Voor sommigen gaan ze voorbij als vluchtige gedachten, en voor anderen zijn ze zo overheersend en problematisch dat ze niets anders kunnen doen omdat al hun mentale energie wordt opgeslokt door zulke gedachten. 

Deze opdringerige gedachten gaan vaak gepaard met gedragingen die de angst zouden minimaliseren of de gedachte niet in werkelijkheid zouden laten overgaan. Dit zijn meestal dwanghandelingen – je kunt het niet laten om ze niet te doen, en daarmee een veel voorkomend symptoom van OCD. 

Dwanghandelingen zijn de gedragingen die je aanneemt om de angst en bezorgdheid die voortkomen uit deze steeds terugkerende gedachten te minimaliseren. Iemand die bang is de controle te verliezen en iemand iets aan te doen, zal bijvoorbeeld herhaaldelijk gedrag vertonen om ervoor te zorgen dat hij iemand van wie hij houdt, niets aandoet. 

Deze kunnen zijn:

  • Vermijden om in de buurt te komen van of te zorgen voor hun geliefde die het onderwerp is geweest van hun opdringerige gedachten
  • Vermijden om alleen te zijn in de aanwezigheid van de persoon aan wie ze steeds denken
  • Mijden van messen en scherpe voorwerpen 
  • Het vermijden van het kijken naar en luisteren naar gewelddadige films en liedjes
  • Mijden van het kijken naar misdaadnieuws

Deze gedragingen zullen waarschijnlijk ongegronde aandacht en uitingen van frustratie krijgen van de mensen om je heen. Zij zouden niet begrijpen dat je in je hoofd al die “onnodige” gedragingen doet om hen te beschermen.

Tegelijkertijd is het noodzakelijk op te merken dat er GEEN verband is tussen je angstig voelen dat je de controle gaat verliezen en daadwerkelijk de controle verliezen. Iemand met deze angst verliest niet echt de controle, hij leeft gewoon verder in de angst dat hij dat zal verliezen.

Angst voor controleverlies – conclusie

Angst om de controle te verliezen komt veel voor bij mensen. Angst voor controleverlies en iemand pijn te doen ontstaat wanneer je angst hebt en het lichaam voortdurend hoge niveaus van stresshormonen heeft. Tijdens spreken in het openbaar hebben mensen vooral te maken met een gebrek aan controle door prestatieangst. Sommige deskundigen zijn van mening dat het gebrek aan controle angst voor braken veroorzaakt. Het kan ook verergeren en leiden tot Obsessief-Compulsieve Stoornis (OCD). Daarom moet je, als je denkt dat je angst hebt om de controle te verliezen, zo snel mogelijk professionele hulp zoeken en je laten behandelen. Je kunt bijvoorbeeld ontspanningstherapie of therapie volgen om je angst te behandelen. Als je denkt dat je het nog steeds in de hand hebt, dan kun je proberen je angst op eigen kracht te overwinnen door te mediteren. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.