Paniekstoornissen kunnen heel beangstigend zijn, en het is belangrijk om te onthouden dat je kind niet gewoon “dramatisch doet” – het ervaart echt intense angst en bezorgdheid.
Angst manifesteert zich meestal al op jonge leeftijd en er zijn duidelijke symptomen van. Het vroegtijdig opsporen van angst kan een groot verschil maken in het leven van een kind.
Er zijn veel redenen waarom kinderen last kunnen hebben van angststoornissen. Sommige kinderen hebben een familiegeschiedenis van angst of andere geestelijke gezondheidsproblemen. Anderen hebben misschien traumatische gebeurtenissen of stressvolle situaties meegemaakt die tot angst hebben geleid. Sommige kinderen kunnen door hun persoonlijkheid of temperament vatbaarder zijn voor angst.
Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om te begrijpen dat angst vrij normaal is bij kinderen.
Ouders hebben de verantwoordelijkheid om mogelijke triggers van angst bij kinderen te identificeren. Langdurige angst kan verergeren op volwassen leeftijd en daarom is het belangrijk om angst op jonge leeftijd onder controle te krijgen.
In dit artikel bespreken we de symptomen van angst bij kinderen en hoe het wordt gediagnosticeerd. We geven ook enkele praktische richtlijnen en door onderzoek ondersteunde tips voor ouders om de angst van hun kind onder controle te krijgen.
Hoe wordt een angstaanval bij een kind gediagnosticeerd?
Er zijn een paar verschillende manieren waarop de diagnose angststoornis bij kinderen kan worden gesteld. De meest gebruikelijke methode is door middel van een klinisch interview, dat wordt afgenomen door een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Dit soort gesprek stelt de arts in staat om vragen te stellen over de symptomen van je kind en een beter begrip te krijgen van hoe angstaanval hun leven beïnvloedt.
Een andere manier om de diagnose angststoornis te stellen is door het gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten. Deze kunnen worden ingevuld door het kind, de ouders of de leerkracht en geven waardevolle informatie over de frequentie en de ernst van de symptomen van het kind.
Ten slotte kunnen sommige kinderen ook een psychologisch onderzoek ondergaan, dat kan helpen om andere mogelijke diagnoses uit te sluiten en de diagnose van angststoornis te bevestigen.
Degenen die aan gegeneraliseerde angststoornis lijden, maken zich zorgen over verschillende zaken. Angst om vernederd of veroordeeld te worden door anderen zorgt ervoor dat kinderen met overmatige bezorgdheid extreem nerveus zijn in sociale situaties. Paniekaanvallen – een term die wordt gebruikt om het abrupte begin van extreme angst of ongemak aan te duiden – komen vaak voor bij kinderen met een paniekstoornis die meteen behandeld moeten worden. Als gevolg daarvan kunnen ze proberen om situaties die een paniekaanval kunnen uitlokken te vermijden.
Kinderen met agorafobie vermijden bepaalde gebeurtenissen uit angst dat ze niet zullen kunnen ontsnappen of in paniek raken als ze gedwongen worden iets te doen waar ze zich niet prettig bij voelen.
Wanneer een kind lijdt aan een verlatingsangst stoornis, vrezen ze dat er iets vreselijks met hen of de andere persoon zal gebeuren als ze van die persoon gescheiden worden. Vliegangst, hoogtevrees, angst voor dieren, of zelfs het zien van bloed komt vaak voor bij kinderen die aan bepaalde fobieën lijden.
Overmatige angst, bezorgdheid en gedragsproblemen, zoals het vermijden van bepaalde plaatsen, personen of gebeurtenissen, zijn kenmerken van angststoornissen. Een kind of adolescent met een angststoornis, zoals een bijzondere fobie, is uitsluitend doodsbang voor één enkel, zeer specifiek object of omstandigheid. Andere angststoornissen, zoals GAD (gegeneraliseerde angststoornis, ook wel afgekort tot GAS), kunnen ertoe leiden dat het kind of de adolescent de hele tijd angstig is voor verschillende dingen.
Het is belangrijk te begrijpen dat angststoornissen van elkaar verschillen. Als de diagnose echter in een vroeg stadium wordt gesteld, kun je je kind helpen om met angst om te gaan.
Wat kan ik doen als mijn kind een angststoornis heeft?
Als je kind een angststoornis heeft, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kind te helpen. Hier volgen enkele tips:
- Creëer een routine waarin je kind tijd vindt om te ontspannen. Soms worden kinderen onderworpen aan routines vol taken en verplichtingen. Daarom moet je hen helpen activiteiten te vinden waar ze kunnen uitrusten en tot rust komen.
- Hecht er belang aan wanneer je kind zich uit, vooral wanneer ze praten over hoe ze zich voelen. Hoewel het als volwassenen gemakkelijk is om te geloven dat hun problemen onbelangrijk zijn, is het toch belangrijk om ook hun zorgen aan te pakken – luister naar hen.
- Zoek uit waar je kind stress van krijgt. Er zijn een aantal dingen die je kind stress kunnen bezorgen. Het is belangrijk om uit te zoeken welke dat zijn, zodat je je kind kunt helpen ermee om te gaan. Om meer te weten te komen over wat stress is en wat de oorzaken ervan zijn, kun je dit artikel bekijken.
- Help je kind om te gaan met ongemak. Je kunt ontspannings- en ademhalingstechnieken met je kind oefenen. Ook kun je je kind aanmoedigen om zich te concentreren op aangename activiteiten zoals lezen of het bespelen van een instrument.
Om met paniek en angstaanvallen om te gaan, kunt u onze gedetailleerde cursus paniekaanvallen bekijken, met praktische oefeningen, video’s en uw werkboek om uw kind te helpen van deze situatie af te komen.
Hoe kan cognitieve gedragstherapie helpen bij de behandeling van een angstaanval bij kinderen?
In cognitieve gedragstherapie werken de therapeut en het kind samen om doelen te stellen, problemen te identificeren en de voortgang te controleren. Kinderen kunnen tussen de sessies door huiswerk krijgen om hun leervaardigheden verder te ontwikkelen.
In tegenstelling tot andere vormen van therapie wordt bij cognitieve gedragstherapie niet naar het verleden gekeken, maar ligt de nadruk op het heden en de toekomst. Het helpt kinderen zich te realiseren dat ze controle hebben over hun gedrag.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van therapie die kinderen helpt hun angsten te beheersen. CGT leert kinderen hoe ze de gedachten en gedragingen die aan hun angst bijdragen kunnen identificeren en veranderen. CGT wordt gewoonlijk gegeven door een erkende geestelijke gezondheidswerker, zoals een psycholoog.
CGT is gebaseerd op het idee dat hoe mensen denken en levenservaringen interpreteren, invloed heeft op hoe ze handelen en zich voelen.
Het doel van de therapiesessies is het onderzoeken en creëren van technieken voor het omgaan met problemen en gedragingen die zich dagelijks voordoen. Depressie, angst, bipolaire stoornis, en een verscheidenheid aan andere geestelijke gezondheidsproblemen kunnen allemaal baat hebben bij deze vorm van therapie.
CGT bestaat meestal uit 5 tot 20 één-op-één sessies, maar sommige patiënten hebben meer sessies nodig. Het kan ook in groepsverband worden gedaan.
Hoe ontwikkelt de angststoornis van mijn kind zich?
Er zijn een aantal manieren om te meten hoe de angststoornis van uw kind zich ontwikkelt. Eén manier is eenvoudigweg te vragen hoe hij of zij zich voelt op een schaal van 1-10, waarbij 10 het meest angstig is. Een andere manier is om het gedrag te observeren en te zien of er veranderingen zijn, zoals meer vermijding of meer bezorgdheid.
Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen pasklare behandeling voor sociale angststoornis bestaat. Het is mogelijk dat de fobie van jouw kind niet in een “normale” mal past.
Onbehandelde sociale angststoornis is geneigd te verergeren na verloop van tijd. Als angst bij kinderen niet wordt gediagnosticeerd, kan dit later in het leven tot een aantal problemen leiden. Angst kan het vermogen van een kind om te leren en te socialiseren belemmeren, en kan zelfs leiden tot depressie of andere psychische stoornissen. Als je vermoedt dat je kind worstelt met angst, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken, zodat hij of zij de behandeling kan krijgen die nodig is.
Tips voor kinderen met paniekaanvallen
Als uw kind last heeft van angsten, zijn er tips die paniekaanvallen moeten voorkomen. Oefen deze tips met uw kind:
Praat erover: Vertel uw kind dat ze altijd met u kunnen praten als ze zich angstig voelen. Op die manier hebben ze altijd iemand om mee te praten als ze zich angstig voelen.
Doe snelle ademhalingsoefeningen: Leer je kinderen ademhalingsoefeningen die ze zelfstandig kunnen uitvoeren, vooral op school en plaatsen waar je ze misschien niet altijd onder je toezicht kunt houden.
Moedig het accepteren van fouten aan: Normaliseer het maken van fouten en wees er eerlijk over met je kind. Vaak uit angst om fouten te maken zich in angst, en uw kind moet nooit bang zijn om zich open te stellen voor u.
Zoek afleiding: Als praktisch maar laatste redmiddel kunt u uw kind leren afleiding te zoeken als andere tips niet helpen. Soms kan een verandering van omgeving of het weglaten van negatieve prikkels uit de omgeving de enige noodzakelijke stap zijn om een angstaanval tegen te gaan.
Hoe kun je als ouder helpen een paniekaanval bij je kind te overwinnen?
- In plaats van er altijd bij te zijn als je kind een angstaanval krijgt, laat je hem of haar de angsten onder ogen zien en prijs je hem of haar voor elke poging die hij of zij doet om een oplossing te vinden.
- Praat met je kind over angst. Waarom komt het voor? Veel kinderen en jongeren kunnen niet echt achterhalen waarom ze angstig zijn, wat erg beangstigend kan zijn. Ze kunnen zelfs denken dat ze erg ziek zijn of dat ze een hartaanval krijgen. Begrijpen wat een paniekaanval is, kan een kind helpen om met zijn angst om te gaan.
- Help hen diep adem te halen door hun neus en mond.
- Praat over afleidingstechnieken om de aandacht van je kind te verleggen.
- Knuffel hem of haar. Lichamelijke aanraking kan kalmerend werken.
- Help je kind zijn gelukkige plek te vinden. Een plek die ze zich kunnen voorstellen en waar ze zich ontspannen en gelukkig voelen.
- Moedig je kind aan om op te schrijven wat hem “angstig” maakt.
- Maak een “zorgenkistje”. Je kunt elke zorg opschrijven en in de doos doen. Jonge kinderen zullen het leuk vinden om de doos te versieren. Ze kunnen de zorgen er een week in laten zitten om te zien of “het de moeite van het zorgen maken waard was of niet”.
Conclusie
Een gesprek over geestelijke gezondheid is hard nodig in onze cultuur, vooral wanneer ouders het initiatief nemen. Als ouder is het je verantwoordelijkheid om aandacht te hebben voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van je kind. In deze tijd, waarin we worden omringd door meerdere cognitieve stressfactoren, zou geestelijke gezondheid geen stigma mogen zijn.
Paniekaanvallen zijn een zeer reëel en ernstig probleem voor kinderen. Ze kunnen zeer beangstigend zijn en zelfs leiden tot symptomen zoals een bonzend hart, zweten en ademhalingsmoeilijkheden. Als uw kind last heeft van paniekaanvallen, is het belangrijk dat u kiest voor een cursus paniekaanvallen of professionele hulp zoekt.. Met behandeling zijn de meeste kinderen in staat hun angsten te overwinnen en een gezond leven te leiden.